Londra City Havalimanı, Sıvı Miktarı Kısıtlamasını Kaldırıyor

Londra City Havalimanı (LCY), yolcuların yanlarında uçağın içine alabilecekleri sıvı miktarına ilişkin kısıtlamayı kaldırmaya hazırlanıyor.

Bir süredir Leidos firmasıyla birlikte yürütülen çalışmalar çerçevesinde, havalimanının güvenlik kontrol noktaları, bilgisayarlı tomografi (Computerised Tomography) cihazlarıyla donatılmıştı.

Üç boyutlu görüntüleme imkânı sağlayan bu cihazlar sayesinde, çantaların ve bavulların içinde ne olduğu çok daha kolay ve etkin bir biçimde denetlenebiliyor.

Mart ayının sonunda başlayacak yeni dönemle birlikte City Havalimanı, İngiltere’deki havalimanları arasında bir ilke imza atmış olacak.

Yolcular, güvenlik kontrol noktasından geçerken, el bagajlarındaki sıvıları çıkarmak zorunda kalmayacakları gibi, iki litreye kadar olan sıvıları yanlarında kabine alabilecek.

Zaten Londra’nın merkezinde bulunan ve kente ulaşım sağlayan diğer havalimanlarına göre bu bakımdan ciddi avantaj sunan City Havalimanı, yolcu deneyimini daha da iyileştirmiş olacak.

City Havalimanı, 2023 yılında 4 milyon yolcuya hizmet vermeyi hedefliyor.

Sıvı Kısıtlaması, 2006 Yılında Başlamıştı

Yolcuların, uçak kabinine alabilecekleri sıvı miktarıyla ilgili kısıtlama, 2006 yılında başlamıştı.

İngiliz polisinin yürüttüğü çok kapsamlı bir istihbarat çalışması kapsamında 9 Ağustos 2006 gecesi gerçekleştirilen operasyonda, 24 kişi göz altına alınmıştı.

Söz konusu kişilerin, meyve suyu görünümünde sıvı patlayıcı hazırladıkları ve ABD ve Kanada’ya giden uçaklara binerek sabotaj yapacakları iddia edilmişti.

Birbirlerine yakın saatlerde Londra Heathrow Havalimanı’ndan kalkacak tam yedi uçuşun hedeflendiği belirtilmişti.

Bu gelişme üzerine başta İngiltere ve ABD olmak üzere bir çok ülke, yolcuların yanlarında uçağa alabilecekleri sıvı miktarına kısıtlama getirmişti.

Aradan geçen neredeyse 17 yıla ve gelişen güvenlik teknolojilerine rağmen, bu kısıtlama günümüzde de devam ediyor.