United Airlines - İki Pilot

Amerika’da Pilot Açığı Var mı Yok mu?

Sivil havacılık sektörü Covid-19 krizinden çıkarken, özellikle Avrupa ve ABD’de yaşanan personel yetersizliği dikkat çekiyor.

ABD, İngiltere, Hollanda gibi ülkelerde çok sayıda uçuş, ya uçuş ekibi ya da havalimanı personeli sayısında yaşanan sıkıntılar sebebiyle iptal ediliyor.

Bu yılın başından itibaren ABD’den gelen sinyaller, bu günlerin habercisi gibiydi.

Başta bölgesel havayolları olmak üzere bir çok şirkette pilot sayısının yetersizliğinden dem vuruluyordu.

Hatta gelecek yıl ABD’de 8 ila 12 bin arasında bir pilot açığı yaşanacağı bile iddia ediliyordu.

Amerika’da Pilot Açığı Var mı Yok mu?

Fakat Amerikan Havayolu Pilotları Derneği (Air Line Pilots Association – ALPA), bu iddiaya sert bir biçimde karşı çıkıyor.

ALPA geçtiğimiz aylarda bu konuyla ilgili bir makale yayımlayarak, durumu gözler önüne sermeye çalıştı.

Makaleye göre; ABD’de son sekiz yılda 52.000 yeni pilot yetiştirildi.

Buna karşılık, aynı dönemde istihdam edilen pilot sayısıysa 30.000 civarında kaldı. Yani bırakın pilot açığını, ülkede pilot fazlası olduğu bile söylenebilir.

Yeni Yetişen Pilot Sayısı ve İstihdam (2003-2021, ABD)
Yeni Yetişen Pilot Sayısı ve İstihdam (2003-2021, ABD)

ALPA, bazı havayolu şirketlerinin tepe yöneticilerinin bu durumun tam tersi yönündeki açıklamalarına özellikle dikkat çekiyor.

ALPA, “Pilot sayısı yetersiz” denerek amaçlanan şeyin aslında, nispeten daha düşük uçuş saati tecrübesine pilotların yine daha düşük bir maaş seviyesiyle istihdam edilmesi olduğunu iddia ediyor.

Bu yüzden, sektörde “1.500 saat kuralı” olarak bilinen ve 2010 yılında çıkarılan yasayla (Airline Safety and Federal Aviation Administration Extension Act) getirilen kuralın gevşetilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

ALPA, böyle bir girişimin uçuş emniyeti açısından son yıllarda elde edilen kazanımlardan geri adım atmak anlamına geleceğini söylüyor.

Bunun yerine, pilotların çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu mesleğin özendirilmesi ve eğitim kalitesinin artırılması, uzun vadede en doğru seçenek olarak tavsiye ediliyor.

Yine bazı havayolu yöneticilerinin yeterli sayıda pilot istihdamı yapmadığı ve yaşanan uçuş iptallerine bahane olarak pilot kıtlığını gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Artık yavaş yavaş hissetmeye başladığımız yaz mevsimi ve hızla kriz öncesi seviyesine ulaşan uçuş sayıları, ABD’deki pilot sayısı meselesinin biraz daha netleşmesini sağlayacaktır.

Bakalım hangi taraf haklı çıkacak?


Posted

in

Tags: