Aeroflot - Airbus A330 (VQ-BMY)

Rus Uçağı, Sri Lanka’dan Kurtulmayı Başardı

Rus havayolu firması Aeroflot tarafından işletilen Airbus A330 tipi uçak Sri Lanka’dan kurtulmayı başardı.

RA-73702 (VQ-BMY) tescil kodlu uçak, 6 Haziran 2022 tarihinde saat 18:21’de Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’dan kalkarak, yaklaşık sekiz buçuk saatlik bir uçuşun ardından Moskova’ya döndü.

Rusya ile Sri Lanka arasında ciddi bir diplomatik krize dönüşmesi muhtemel bir olay böylece sessiz sedasız bir biçimde kapatıldı.

Aeroflot - Airbus A330 (VQ-BMY)
Aeroflot – Airbus A330 (VQ-BMY)

Hatırlayacağınız üzere, Aeroflot’un Airbus A330’u 1 Haziran günü SU288 sayılı Moskova – Kolombo seferi için hazırlıklarını tamamladığı sırada Sri Lankalı yetkililer, uçağa el koymuştu.

Söz konusu uçağın aslında VQ-BMY tescil koduna sahip olduğu ve Celestial Aviation adlı İrlanda merkezli bir uçak kiralama firmasının mülkiyetinde bulunduğu anlaşılmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batılı ülkelerin devreye soktuğu yaptırımların arasında, Batılı uçak kiralama firmalarının mülkiyetinde olan yolcu uçaklarının geri çağrılması da vardı.

Fakat Rusya, bu uçakları iade etmek yerine el koyup kendi siciline geçirmeyi tercih etmişti.

İşte Sri Lanka’da ek konan A330 bu uçaklardan bir tanesiydi. A330’un tescil kodu geçtiğimiz nisan ayında RA-73702 olarak değiştirilmişti.

Celestial Aviation avukatları devreye girerek, Kolombo’ya gelen A330’a geri dönmesi için uçuş izni verilmemesi yönünde mahkeme kararı aldırmıştı.

Karara yapılan itirazın 8 Haziran’da görüşüleceği bildirilmişti.

Ama görünen o ki Rusya ağırlığını koymuş ve o gün gelmeden uçağı Moskova’ya götürmeyi başarmış.