Rusya - Ukrayna Hava Sahası

Türkiye, Suriye’ye Gidecek Rus Uçaklarına Hava Sahasını Kapattı

Türkiye, Rusya’nın Suriye’ye giden askerî uçaklarına ve asker taşıyan sivil uçaklarına hava sahasını kapattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konu hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Rusya’nın askeri uçaklarına, hatta Suriye’ye giden ve asker taşıyan sivil uçaklarına hava sahasının kullanılmasına ara verilmesi konusunda mutabakata varıldı. Üçer aylık izinler veriliyordu. Nisana kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin’e söyledi. Daha sonra uçuşlara ara verildi. Biz hem Montrö hem diğer konularda süreci diyalog yoluyla yürütüyoruz.”

Rus uçakları Suriye’ye artık yolu biraz daha uzatarak, Kafkasya – İran – Irak rotası üzerinden ulaşmak zorunda kalacak.

Rusya - Ukrayna Hava Sahası

Sessiz sedasız bir biçimde yürürlüğe konan bu karar aslında son derece ilginç.

Zira Türkiye, Ukrayna’ya saldırısının başlamasının ardından Rusya ile hava trafiğini kesmeyen NATO üyesi yegâne ülke.

Şimdilik sadece Suriye’ye giden uçakları kapsasa da böyle bir adımın atılması bir hayli önemli.

Kiev Havalimanı
Kiev Havalimanı

Tabii işin arka planında, iki aydır Kiev Havalimanı’nda mahsur kalan iki adet askeri nakliye uçağımızın durumu da olabilir.

Hatırlatmak gerekirse, Türkiye, Rusya’nın saldırısının başlamasından sadece bir kaç saat önce Airbus A400 tipi iki askeri nakliye uçağını Kiev Havalimanı’na göndermişti.

Saldırının başlamasıyla birlikte Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebiyle, bu iki uçağımız ve personeli tam 60 gündür orada beklemekte.

Kim bilir belki de bu uçakların Türkiye’ye dönüşü konusunda Rusya ile yaşanan anlaşmazlık, Suriye’ye giden uçaklara hava sahamızı kapatmakla sonuçlandı.

Kiev Havalimanı
Kiev Havalimanı

Tam emin olamamakla birlikte, Google Maps’ten aldığım bir ekran görüntüsüne göre, Kiev Havalimanı’nda bekleyen uçakların arasında A400’lerin de olduğunu sanıyorum.

Çok değil bir iki hafta önce THY ve Pegasus’un Rusya turizm pazarına ilişkin özel anlaşmalar yaptığı iddiasını da hesaba katarsak, önümüzdeki haftaların son derece hareketli geçeceğini söylemek mümkün.


Posted

in

Tags: