Melbourne Havalimanı, Üçüncü Pist Gürültü Sorunu

Avustralya’nın ikinci en işlek havalimanı Melbourne, üçüncü pistin yapımına ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor.

Melbourne Havalimanı’nın yeni pistinin önündeki en önemli engel, bölgede yaşayanları rahatsız etmesi muhtemel uçak gürültüsü.

Victorian Transport Action Group (VTAG) adlı bir sivil toplum kuruluşu, projede şu âna kadar kullanılan gürültü ölçüm metriklerinin değiştirilmesi gerektiğini iddia etti.

Melbourne Havalimanı (2022)

Kuruluş, aksi takdirde, havalimanı çevresinde yaşayanlar arasında gürültü kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanabileceğini belirtti.

Melbourne Havalimanı işletmesi, yeni pist projesi için Australian Noise Exposure Forecast (Anef) adlı kriteri baz alıyor.

Buna göre, etkilenen bölgedeki Anef seviyesinin 20 veya daha düşük olması, havalimanı yapımı için yeterli kabul ediliyor.

Melbourne Havalimanı – Gürültü Haritası

Öte yandan VTAG, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2018 yılındaki bir çalışmasının baz alınmasının daha doğru olacağını söylüyor.

Söz konusu çalışma uçak gürültüsünün, uyku bozukluğu seviyesi, bilinç gelişimindeki yavaşlama ve gürültü rahatsızlıkları gibi unsurlardaki rolünü ele alıyor.

VTAG, DSÖ’nün çalışması baz alındığında (günlük maksimum ortalama 45db), Avustralya açısından Anef 10 seviyesinin sınır kabul edilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Bu on yılın sonunda hizmete girmesi hedeflenen ve yaklaşık 2 milyar dolara mâl olması beklenen yeni pistin uzunluğu 3 kilometre.

Mevcut kuzey/güney pistine paralel şekilde yapılacak pistin inşaatına ilişkin proje gelecek yıl, federal hükümetin onayına sunulacak.

Melbourne Havalimanı yılda yaklaşık 37 milyon yolcuya hizmet veriyor ve 2042 yılına gelindiğinde bu sayının 76 milyona ulaşması bekleniyor.

Melbourne Havalimanı’nın web sitesinde, mevcut durumda ve gelecekte havalimanı çevresindeki gürültü durumunu gösteren interaktif bir uygulama bulunuyor.

Toronto Pearson Havalimanı

Benzer bir çalışma, Kanada’daki Toronto Pearson Havalimanı’nda da yapılıyor.

Toronto Havalimanı’nda, gece uçuşlarının çevreye ne kadar gürültü yaydığı araştırılıyor.

Zira bu havalimanında da gece uçuş yasağı bulunmuyor ve 00:30 – 06:30 saatleri arasında her gün ortalama 46 adet iniş ve kalkış gerçekleştiriliyor.

Toronto Pearson Havalimanı - Gürültü Analizi
Toronto Pearson Havalimanı – Gürültü Analizi

İki seneyi bulan gözlemler çerçevesinde yapılacak değerlendirmelerin ardından, havalimanı çevresinde yaşayanları en az rahatsız edecek çözümün bulunmasına çalışılacak.


Posted

in