Air Canada’da Fransızca Krizi

Geçtiğimiz günlerde Kanada’da ilginç bir kriz yaşandı.

Air Canada CEO’su Michael Rousseau’nun Fransızca konuşamaması, hükümet üyelerinin tepkisine yol açtı.

Başbakan yardımcısı Chrystia Freeland, Air Canada’nın yönetim kurulu başkanı Vagn Sorensen’e İngilizce ve Fransızca yazılmış bir mektup göndererek, Michael Rousseau’nun performans göstergeleri arasına, “Fransızcasını iyi derecede geliştirmek” hususunun da eklenmesi gerektiğini belirtti.

Chrystia Freeland mektubunda ayrıca, Kanada hükümetinin Air Canada’da %6 oranında hisse sahibi olduğuna dikkat çektikten sonra, şirketin en üst seviyesindeki pozisyonlara yapılan atamalarda, Fransızca bilmenin önemli bir kriter kabul edilmesini istedi.

Bu gelişmenin arkasında, Air Canada CEO’sunun Montreal ticaret odasında katıldığı bir etkinlik yatıyor.

Michael Rousseau, toplantıdaki konuşmasını İngilizce yapmış; ardından basın mensuplarından gelen Fransızca soruları cevaplamakta zorlanmıştı.

Rousseau, etkinlikten bir gün sonra kamuoyuna bir açıklama yaparak, yaşanan durumla ilgili özür dilemiş ve Fransızcasını geliştireceğine dair söz vermişti.

Air Canada’nın merkezi Montreal’de bulunuyor.

Kanada’nın ikinci en kalabalık şehri olan Montreal, aynı zamanda Fransız kültürünün egemen olduğu Quebec eyaletinin başkenti.

Geçtiğimiz şubat ayında şirketin başına atanan Michael Rousseau, uzun zamandır Air Canada’da çalışıyor olmakla birlikte, Fransızcanın çok yüksek oranda hâkim olduğu bir yerde en tepe noktada görev yapmanın zorluklarını yaşamaya devam edecek gibi görünüyor.


Posted

in

,