ABD, Kapılarını Yabancılara Yeniden Açıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Covid-19 salgınının başından bu yana yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye girişinde uyguladığı sıkı tedbirleri gevşetmeye karar verdi.

Kasım ayından itibaren başta İngiltere ve Avrupa Birliği olmak üzere bir çok ülkeden ABD’ye seyahat etmek yeniden mümkün hale gelecek.

Bununla birlikte, 18 yaşından büyük yolculardan, Covid-19 aşısı yaptırmış olmaları ve negatif sonuçlu bir PCR testi (seyahatten en fazla 72 saat önce) ibraz etmeleri gibi şartlar aranacak.

Beyaz Saray Covid-19 koordinatörü Jeff Zients yaptığı açıklamada, yeni sistemin ülke bazlı değil kişi bazlı olacağını ve bu sayede hastalığın yayılmasına karşı daha etkin bir yöntem olduğunu söyledi.

Hangi aşıların geçerli kabul edileceği ve kişilerin aşı yaptırıp yaptırmadıklarının nasıl kontrol edileceği hususları ise şimdilik belirsiz.

Oxford AstraZeneca, Pfizer / BioNTech (Cominarty), J&J Janssen ve Moderna aşılarının listede olmasına kesin gözüyle baklıyor. Çin ve Rusya menşeli aşıların akıbeti merakla bekleniyor.

Buna ilave olarak, yeni kurallar en azından şimdilik kara sınırları için uygulanmayacak. Yani Kanada ve Meksika’dan ABD’ye karayoluyla geçişler kısıtlanmaya devam edecek.

Neticede böylece, bir önceki başkan Donald Trump zamanında başlatılan yasak, bir buçuk seneyi aşkın bir zaman sonra kaldırılmış olacak.

Türkiye Cumhuriyet Vatandaşlarına Hiç Bir Zaman Yasak Uygulanmadı

İşin ilginç yanı, ABD bu kadar uzun bir zamandır, Avrupa Birliği, Kanada, İngiltere gibi ülkelerden yolcu kabul etmezken, bu yasak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hiç bir zaman yasak uygulanmadı.

Evrak işi tarafı biraz meşakkatli de olsa Türkiye’den ABD’ye seyahat etmek her zaman mümkündü.

Hatta geçtiğimiz mayıs ayında bizzat bunu tecrübe ederek seyahat sürecini sizlerle paylaşmıştık.

Gelgelelim bu güne kadar bizlerden, “aşı olmak şartı” aranmıyordu.

Kasımdan itibaren bu değişecek mi; göreceğiz.

Uçuş Aramalarında Patlama

Haberin duyulmasıyla birlikte Avrupa’da adeta ABD’de yönelik bir uçuş arama çılgınlığı yaşandı.

British Airways’in web sitesindeki ABD uçuş aramaları yüzde 700 oranında arttı.

New York, Orlando, Las Vegas Miami, Los Angeles ve Boston, İngilizlerin en fazla talep gösterdiği noktalar oldu.


Posted

in

,

Tags: