Londra Heathrow Havalimanı

Londra Heathrow Havalimanı’nda Pasaport Kuyruğu Krizi

Londra Heathrow Havalimanı’nda pasaport kontrol kuyruğu krizi yaşanıyor.

Londra’ya varan bir yolcunun gerekli işlemleri tamamlayıp sınırdan giriş yapması altı saati bulabiliyor.

Bu çıldırtıcı bekleme süresinin temelinde ise İngiltere resmî makamları tarafından uygulanan Covid-19 tedbirleri yatıyor.

Salgından en fazla etkilenen ama yoğun bir aşılama kampanyasıyla bu durumdan büyük ölçüde kurtulan İngiltere, tedbiri elden bırakmıyor.

Fakat havalimanında gerçekleştirilen kontroller, yukarıda da değindiğim üzere insanî sınırların ötesinde bir bekleme sürecine yol açıyor.

Londra Heathrow Havalimanı

Yolcuların beyan etmesi mecburi olan ikametgâh formu, negatif Covid-19 test sonucu, yeni bir test paketi ve kırmızı listedeki ülkelerden gelenler için otel karantina rezervasyonu, tek tek kontrol ediliyor.

Bu yüzden, normal zamanda bir yolcunun pasaport kontrol işlemi ortalama 25 saniye sürerken, bu süre şu anda 5 ilâ 10 dakika arasına çıkmış durumda.

Bugünden (17 Mayıs) itibaren İngiltere genelindeki Covid-19 tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte Heathrow’a varan yolcu sayısının artması ve mevcut bekleme krizinin daha da vahim hale gelmesinden korkuluyor.

Yetkililerin şimdilik bulabildiği çözümler ise soruna kesin bir çare olacak cinsten değil.

Bunların arasında, Heathrow’a gelen uçakların İngiltere’nin ve Avrupa’nın diğer havalimanlarına yönlendirilmesi (divert) ve yolcuların uçakların içinde bekletilmesi gibi inanılması güç seçenekler bile mevcut.

Bakalım önümüzdeki günlerde İngiltere’deki havalimanlarında neler yaşanacak?