Berlin Tegel Havalimanı Kapatıldı

Berlin Tegel Havalimanı hava trafiğine resmen kapatıldı.

4 Mayıs (2021) günü saatler gece yarısını gösterirken, Tegel’deki operasyon tamamen durdu.

Zaten Berlin’deki diğer havalimanının, Schönefeld’in bitişiğindeki Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı’nın 8 Kasım 2020 tarihinde hizmete girmesiyle birlikte, Tegel devre dışı kalmıştı.

Kasım ayından bu yana havalimanındaki bir çok bina yıkılmış, bu iş için şimdiye kadar 3 milyon Euro harcanmıştı.

Böylece 70 yıllık havalimanı için yeni bir süreç başlamıştı.

Berlin TXL

Önümüzdeki yıllarda havalimanının kapladığı 5 km²’lik alan baştan aşağıya yeniden geliştirilecek.

Berlin TXL adı verilen proje çerçevesinde, halkın ikamet edeceği çok sayıda konut, bir araştırma-geliştirme ve sanayi kampüsü, ofisler ve genişçe bir park, Berlin’e kazandırılacak.

Terminal A, Beuth Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kullanımı için yenilenecek. Urban Tech Republic adlı bu bölümde, insanların kent içi hayatını kolaylaştırmaya dönük teknoloji çalışmaları yapılacak.

Terminal C ve D, üretim yapan şirketler ve yeni kurulan şirketler (start-up) için ayrılacak. (Almanya’da 2018 yılında 4,6 milyar Euro’luk start-up yatırımı yapıldı)

Havalimanının hangarlarını ise Berlin İtfaiyesi Akademisi kullanacak.

Berlin’deki iş yerlerinin %98 oranında dolu olduğu düşünüldüğünde, projenin önemi daha iyi kavranabilir.

Berlin TXL

Tegel Projekt adlı şirket tarafından yürütülen projenin milyarlarca Euro’ya mâl olması ve tam olarak 2040 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Projeye ilk kazma 2021 yılının içinde vurulacak.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla (Brexit) birlikte, İngiltere merkezli çok sayıda firman Almanya’ya taşınmış durumda.

Sadece 2017 yılında 152 firma İngiltere’den Almanya’ya göç etmiş.

Berlin TXL projesinin, devam edeceği öngörülen bu sıra dışı akıma da cevap vermesi bekleniyor ve Almanya’nın başkentinin bir start-up cenneti olması hedefleniyor.

Yine 2021 yılında inşaatı başlaması amaçlanan ve Berlin TXL’in hemen yanı başına yer alacak olan Siemensstadt, bölgeye ayrı bir dinamizm katacak.

172 yıllık Alman firması Siemens’in arazisinde geliştirilecek bu projede ise enerji üretimi ve dağıtımı, akıllı bina altyapıları ve demiryolları için mobil çözümler gibi konularda çalışmalar yapılacak.


Posted

in