Tayvan Taoyuan Havalimanı, “Gümrük Ön İşlem” Uygulaması İçin Başvurdu

Tayvan Taoyuan Havalimanı (IATA: TPEICAORCTP), ABD’ye seyahat eden yolculara yönelik olarak “gümrük ön işlem” (Custom Pre-clearance) uygulaması başlatmak amacıyla başvuruda bulundu.

2020’nin sonbahar aylarında yapılan başvurunun kabul edilmesi halinde Tayvan, pre-clearance uygulamasına sahip ilk Asya-Pasifik ülkesi olacak.

ABD Kongresinden dokuz siyasetçi geçtiğimiz günlerde ortak bir mektup yazarak, Tayvan’ın bu talebine destek verdiklerini açıkladı.

Normal dönemde China Airlines, EVA Air ve United Airlines, Tayvan ile ABD arasında direkt uçuş yapıyor.

Gelgelelim, Tayvan’ın bu hamlesi, yolcu konforundan ziyade ulusal güvenlikle ilgili.

Hemen yanı başındaki Çin’in baskısını her geçen gün artan bir biçimde hisseden Tayvan, ABD ile böyle bir işbirliği yaparak, kendisine bir çıkış noktası bulmayı amaçlıyor.

ABD’nin Tayvan’daki varlığını geliştirmesi, Çin’e karşı caydırıcı bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Bakalım Tayvan’ın bu talebi kabul edilecek ve pre-clearance uygulaması Taoyuan Havalimanı’nda da başlayacak mı?

“Gümrük Ön İşlem” Uygulaması Nedir?

“Custom Pre-Clearance” olarak adlandırılan uygulama ilk olarak 1952 yılında Toronto’da başlatılmıştı.

Bu uygulama sayesinde yolcular, ABD’ye gitmek üzere uçağa bindikleri havalimanlarında pasaport ve güvenlik kontrollerini yaptırarak, ciddi oranda zaman tasarrufu yapabiliyorlar.

Bu işlemi üstlenmiş olan havayolu şirketlerinin uçakları, ABD’deki havalimanlarında iç hat terminallerine yanaşıyor ve yolcular, ABD’deki uzun pasaport kuyruklarında beklemekten kurtuluyor.

Uygulamanın temelinde ise, güvenlikle ilgili muhtemel sorunları ABD topraklarından uzak tutma anlayışı bulunuyor.

Günümüz itibarıyla bu hizmet, çoğunluğu ABD çevresinde olan az sayıda ülkedeki hava ve deniz limanlarında veriliyor.

Kanada’daki sekiz havalimanının yanı sıra, İrlanda’da Dublin ve Shannon havalimanları ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi Havalimanı da aynı uygulamaya sahip.

ABD’nin güneyinde bulunan Karayipler bölgesindeki bir kaç havalimanında da benzer durum söz konusu.

ABD Gümrük Ön İşlem Noktası @ Dublin Havalimanı

Gümrük ön işlem uygulamasını kabul edecek ülkelerde, ABD’li memurlar tarafından yürütülecek gümrük kontrol işlemleri için özel bir alan tahsis edilmesi ve bu yüzden de havalimanı terminallerinde yeni bir yer düzenlemesi yapılması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Bu hizmetin maliyetinin çok büyük oranda, ABD’den ziyade ev sahibi konumunda bulunan ülke tarafından karşılandığını hemen ilave edelim.

Cranky Flier adlı web sitesindeki bir bilgiye göre Abu Dabi’deki özel bölgenin yıllık işletim maliyeti yaklaşık 3.500.000 USD ve ABD bunun sadece 500.000 USD’lik bölümünü üstleniyor.

Geri kalan maliyet, Etihad Airways tarafından karşılanıyor.

Gümrük Ön İşlem @ Abu Dabi Havalimanı

Özellikle aktarmalı olarak seyahat eden yolcu sayısının fazla olduğu havalimanları için bu uygulamayı tavsiye etmediğimizi hemen ekleyelim.

Zira ABD’ye giriş kontrollerinin mesela Abu Dabi Havalimanı’nda yapılıyor olması, burayı kullanan transfer yolcuların iki uçuş arasındaki bağlantı süresinin artırılmasını gerektirebilir.

Veya Lizbon’dan yola çıkıp Amsterdam üzerinden ABD’ye seyahat eden bir KLM yolcusu, mevcut durumda bir saat içerisinde bağlantılı uçuşunu yakalayabilirken, gümrük ön işlem uygulamasının devreye girmesi halinde bu sürenin iki saate kadar çıkması ve dolayısıyla havayolu şirketinin bağlantı yapısını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel görünüyor.

Hangi Havalimanlarında Var?

Ülke Havalimanı
Aruba (Hollanda) Queen Beatrix
BAE Abu Dabi
Bahamalar Bahama
Lynden Pindling (Nassau)
Bermuda L.F. Wade
İrlanda Dublin
Shannon
Kanada Calgary
Edmonton
Halifax
Montreal Trudeau
Ottawa MacDonald-Cartier
Toronto Pearson
Vancouver
Winnipeg