Havalimanlarında Uygulanan Yolcu Sınırlaması

Covid-19 salgını sebebiyle havacılık sektöründe devreye alınan ve altını çizmemiz gereken uygulamalardan bir diğeri, gelen yolcu sayısına konan sınırlamalar.

Bir ülkeye varması muhtemel hasta sayısını kontrol altında tutmayı hedefleyen bu yönteme şimdiye kadar az sayıda havalimanı başvurmuş durumda.

Bunun son örneği Filipinler’den.

Filipinler hükümeti, başkent Manila’daki Ninoy Aquino Havalimanı’na gelecek günlük dış hat yolcu sayısını 1.500’le sınırladı.

Söz konusu sınırlama, 18 Mart 2021 tarihi itibarıyla devreye girecek ve ilk aşamada 19 Nisan’a kadar devam edecek

Günlük 1.500 olarak belirlenen dış hat yolcu sayısı limitinin, Ninoy Aquino Havalimanı’nda son dönemde gerçekleşen günlük yolcu sayısının yaklaşık yarısı civarında olduğu belirtiliyor.

Ve bu sayıya sadece yabancı ülke vatandaşları değil, ülkelerine geri dönen Filipinliler de dahil.

Dolayısıyla başta Philippine Airlines olmak üzere Manila’ya sefer yapan yabancı havayollarının da bu karardan olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.

Havalimanlarına gelen dış hat yolcu sayısını sınırlandıran bir başka ülke, Avustralya.

Bu uygulamaya uzunca bir süredir baş vuran Avustralya’da yolcu sayısının ne kadarda tutulacağına ise eyalet bazında karar veriliyor.

Mesela bu yılın başında New South Wales eyaleti haftalık gelen dış hat yolcu sayısını 1.505’le sınırlarken, bu sayı Queensland’de 500 ve Western Australia’da 512 olmuştu.

Ülkenin kuzeyindeki Northern Territory eyaletinde ise haftalık kabul edilebilecek en fazla yolcu sayısı 850 olarak belirlenmişti.

Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı – Terminal 3

Benzer sınırlamanın yürürlükte olduğu bir diğer ülke, İsrail.

İsrail, 25 Ocak 2021 tarihinden bu yana kapılarını dünyaya neredeyse tamamen kapatmış durumda.

Önümüzdeki günlerde bu uygulamanın biraz gevşetileceği ve günde 3.000 dış hat yolcusunun kabul edilebileceği belirtiliyor.

Bu sayının yetersiz olduğu ve en azından 4.000’e yükseltilmesi konusunda da çeşitli girişimler mevcut.


Posted

in