Bugünleri de gördük.
Dubai Havalimanı’nın klima sistemi satışa çıkarıldı.
Bloomberg’de yer alan habere göre, bu iÅŸlem için Standard Chartered adlı firmayla bir danışmanlık anlaÅŸması imzalandı.
Dubai Havalimanı’nın klima sistemine 750 milyon USD civarında bir deÄŸer biçildiÄŸi belirtiliyor.
Klima sistemini satın alacak veya kiralayacak olan yatırımcı, söz konusu sistemi uzun vadeli bir biçimde işletecek ve bunun karşılığında sözleşme süresi boyunca belli bir gelir elde edecek.
Daha açık bir biçimde ifade etmek gerekirse, Dubai Hükümeti, kendisine ait bir işletmeyi (klima) satarak taze finansman elde etmeyi hedefliyor.
Aynı zamanda, konusunda uzman bir firmanın devreye girecek olmasıyla birlikte sistemin daha verimli bir biçimde iÅŸletilerek, Dubai Havalimanı’nın soÄŸutma giderlerinin azaltılması da ihtimal dahilinde.
Dubai Havalimanı, sahip olduÄŸu üç terminal binasında 2 milyon m²’yi aÅŸan toplam kullanım alanıyla, bu bakımdan dünyanın en büyük havalimanı unvanını taşıyor.
Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceye yaklaÅŸtığı Dubai’de böylesine büyük bir alana sahip binaların soÄŸutulması baÅŸlı başına dev bir operasyon anlamına geliyor.
Bakalım Dubai Hükümeti bu niyetinde başarılı olabilecek ve havalimanının klima sistemini işletecek bir özel girişim bulabilecek mi?