flydubai - Boeing 737 MAX

Flydubai, Tel Aviv Seferlerine Başlıyor

Dubai merkezli düşük maliyetli taşıyıcı Flydubai, Tel Aviv seferlerine başlıyor.

Flydubai , Dubai ile Tel Aviv Ben Gurion havalimanları arasında 26 Kasım 2020 tarihinden itibaren günde iki sefer düzenlenecek.

Böylece bölgedeki siyasî normalleşme çalışmaları kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında tarifeli seferleri Emirates veya Etihad’ın başlatacağı beklenirken, ilk adımı Flydubai atmış oldu.

Yaklaşık dört saat süren uçuşların birinci sabah saat 09:40 (FZ1163), ikincisi ise akşam 22:00’de (FZ1627) kalkacak şekilde planlanmış.

Tel Aviv’den dönüş seferlerinin saatleri ise sırasıyla 00:55 (FZ1164) ve 12:35 (FZ1628).

Uçuşun rotası, Suudi Arabistan hava sahasından geçecek.

Uçuşlar, 162’si Economy Class ve 12’si Business Class olmak üzere toplam 174 koltuk kapasiteli Boeing 737-800 tipi uçaklarla icra edilecek.

Bu sayede, İsrail’den özellikle Hindistan, Çin, Avustralya gibi noktalara seyahat edecek yolcuların Dubai’de rahat bir aktarma yapması sağlanacak.

Aralık ayı başı için yaptığımız bir aramada, Dubai – Tel Aviv gidiş dönüş bilet fiyatının yaklaşık 500 USD olduğunu gördük.

Düşük maliyetli bir havayolu tarafından icra edilen dört saatlik bir uçuş için bu fiyatın biraz yüksek olduğu söylenebilir.

Öte yandan, Emirates’in Tel Aviv seferlerine başlayıp başlamayacağı henüz bilinmiyor.

İlk aşamada Flydubai’nin dar gövdeli uçaklarla Tel Aviv pazarının deneneceği, potansiyel görünmesi durumunda Emirates’in de geniş gövdeli uçaklarla buraya uçabileceği belirtiliyor.

Zaten her ikisi de BAE devletine ait olan Emirates ve Flydubai’nin codeshare anlaşması bulunuyor ve Dubai Havalimanı’nda bu iki havayolu arasında yolcu transferi yapılabiliyor.

İsrail – BAE Hava Ulaştırma Anlaşması

Hatırlanacağı üzere, 20 Ekim 2020 tarihinde Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nında, aprona park etmiş olan bir Etihad Airways uçağının hemen önünde İsrail ile BAE arasında bir dizi anlaşma imzalanmıştı.

Bunların arasında bulunan hava ulaştırma anlaşması çerçevesinde, İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı ile BAE’nin iki önemli kenti Abu Dabi ve Dubai arasında haftalık toplam 28 uçuş hakkı verilmişti.

Yolcu seferlerine ilave olarak, İsrail’in güneyinde yer alan ve Kızıldeniz’e kıyısı bulunan tatil beldesi Eilat ile BAE arasında sınırsız sayıda charter uçuş yapılabilecek.

Ayrıca iki ülke arasındaki haftalık kargo uçuşu sayısı da 10 olarak belirlenmişti.