Coronavirus Salgını, Hava Durumu Tahminlerini de Etkiledi

Dünya olarak tam anlamıyla bir siyah kuğu döneminden geçiyoruz.

Hiç beklenmedik bir biçimde tüm yer küreyi etkisi altına alan Coronavirus salgını, aynı şekilde hiç beklenmedik sonuçlar doğurmaya devam ediyor.

Sıra şimdi de hava durumu tahminlerine geldi.

Avrupa Hava Durumu Tahminleri Merkezi’nin bir açıklamasına göre, salgın sebebiyle yere çekilen uçaklar, hava durumu tahminlerinin doğruluğunu olumsuz yönde etkiliyor.

Nasıl mı?

Uçaklar seyir halindeyken yüzlerce farklı veri topluyor.

Bunların arasında rüzgâr ve sıcaklık verisi de bulunuyor.

Uçaklardan elde edilen hava durumu verilerinde Mart ayında yaşanan düşüş.

Anlık olarak elde edilen bu veriler, hava durumu tahmin merkezlerinin ürettiği kısa vadeli raporlar için çok önemli kaynak niteliğini taşıyor.

Zira AMDAR (Aircraft Meteorological Data Relay) olarak adlandırılan bu sistem normal bir günde, uçaklardan aktarılan verilerle 700.000’den fazla yüksek kaliteli gözlem yapıyor.

Ve şu anda dünya genelindeki yaklaşık 25.000 yolcu uçağının neredeyse yarısı yerde yattığından, meteoroloji uzmanları bu son derece değerli verilerden mahrum kalmış durumda.

Uçaklardan elde edilen verilerin azalmasının özellikle konveksiyonel hava hareketi tahminlerinin zayıflamasına yol açacağı belirtiliyor.

3-23 Mart 2020 tarihleri arasında AMDAR raporlarında Avrupa’da %65 ve dünya genelinde %42 oranında azalma meydana geldi.

Dolayısıyla önümüzdeki günlerde mesela İstanbul’daki sıcaklık ve yağış tahminlerinde beklenmedik farklılıklar görürseniz, hiç şaşırmayın.

Durun bakalım bu Coronavirus salgını bize daha neler öğretecek!


Posted

in

,