Çin Havayolu Pazarında Toparlanma Belirtileri

Coronavirus kaynaklı salgın sebebiyle son 20 yılın en büyük dışsal şokunu yaşayan sivil havacılık sektöründe çalkantı devam ediyor.

Bununla birlikte, salgının çıkış noktası olarak kabul edilen Çin’de, havayolu pazarı, toparlanma belirtileri göstermeye başladı.

Flightradar24 tarafından hazırlanan bir çalışmada, Çin’in en işlek havalimanlarından yapılan günlük kalkış sayıları listelendi.

Özellikle Şubat ayının ikinci yarısında iyice dibe inen uçuş operasyonunun, Mart ayı ile birlikte yeniden artışa geçtiği görülüyor.

Sadece Çin’in değil, dünyanın en yoğun havalimanlarından bir tanesi konumundaki Pekin Capital Havalimanı’nda 25 Şubat günü 128’e kadar gerileyen kalkış sayısı, 3 Mart günü 232’ye çıkmış durumda.

İkinci sıradaki Şanghay ve üçüncü Guangzhou’da da benzer bir toparlanma mevcut.

Gelgelelim, salgın öncesindeki zirve noktalarıyla kıyasladığımızda, yoğun havalimanlarındaki uçuş operasyonunun henüz %25-30 seviyesine ulaşabildiğini görüyoruz.

Listedeki diğer bazı havalimanlarında ise uçuş operasyonunun salgın öncesine kıyasla %50 oranına kadar yükseldiği belli oluyor.

Krizin çıkış noktası olarak kabul edilen Wuhan’da ise durum vahim.

Normalde günde 300 civarında kalkış yapılan havalimanındaki şu anki günlük kalkış sayısı 6-7 civarında değişiyor.

Bunların, şehre yapılan sağlık ve gıda desteği amaçlı uçuşlar olduğunu tahmin ediyoruz.

Bakalım önümüzdeki günlerde hem Çin ve hem de özellikle Avrupa’daki havalimanlarındaki uçuş sayıları ne şekilde seyredecek?


Posted

in

,