Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Kapasitesi Ne Zaman Artırılacak?

Bir “havalimanının kapasitesi” denildiğinde akla genellikle yolcu sayısı ve dolayısıyla terminal kapasitesi geliyor.

Bununla birlikte, pist (uçuş) ve kargo işleme kapasiteleri de havalimanlarının gelişiminde büyük öneme sahip.

Yolcu sayısı bakımından ülkemizin üçüncü büyük havalimanı konumundaki Sabiha Gökçen (SAW) ise yıllardır süre gelen kapasite kısıtından muzdarip.

Tek pist ve küçük bir terminal binasıyla gayet iyi bir performansa imza atan SAW, kapasitesinin artırılacağı günü adeta iple çekiyor.

SAW’ın terminal işletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral yaptığı bir açıklamayla, uzunca bir süredir devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yeni Terminal Binası

Ersel Göral, 2020 yılının ilk çeyreğinde temeli atılacak ikinci terminal binasının (180.000 m² kullanım alanı), 2021 yılının ikinci yarısında hizmete gireceğini bildirdi.

Bu sayede, SAW’ın halihazırda 41 milyon olan yıllık yolcu kapasitesi, 66 milyona yükselecek.

Yeni terminal binası, iki pistin arasındaki bölgeye inşa edilecek.

İkinci Pist

Halihazırda SAW’ın gelişimini engelleyen en önemli unsur, pist kapasitesi.

İki pistin aynı anda hizmet verir hale gelmesi ile birlikte SAW’daki saatlik iniş ve kalkış kapasitesi 40’tan 80’e yükselecek.

Gelgelelim, bu önemli kısıta bir çare olması amacıyla ilk adımları neredeyse on yıl önce atılan ikinci pist inşaatı bir türlü bitirilemedi.

Arşivdeki haberlere baktığımızda, pistin şimdiye kadar çoktan hizmete girmiş olması gerektiğini anlıyoruz.

2018 yılı Temmuz ayındaki bir törende yaptığı konuşmada ikinci pistin durumuna da değinen Ersal Göral, inşaatın o yılın sonunda tamamlanmasını ve 2019 yılı içerisinde havalimanının iki piste sahip olmasını beklediklerini belirtmişti.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.

İkinci pist için şu anki hedef, 2020 yılının sonu.

SAW – Metro Hattı

Ersel Göral, yapımı yıllardır süren ve bir türlü sona gelinemeyen metro inşaatı hakkında da bilgi verdi.

En son planlara göre, SAW’dan seyahat edecek yolcuların Kadıköy’e 40, Taksim’e ise yaklaşık 50 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak metro hattının, 2020 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Neticede, pist ve terminal kapasitesinde elde edilecek artış ve İstanbul kent merkezi ile kurulacak metro bağlantısı sayesinde SAW, önümüzdeki yıllarda hızlı bir biçimde büyümeye devam edecek gibi görünüyor.


Posted

in