KLM, Amsterdam – Brüksel Hattında Yolcularını Trene Yönlendirecek

Hollandalı havayolu KLM, Amsterdam (AMS) – Brüksel (BRU) hattında sıra dışı bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor.

KLM, 29 Mart 2020 tarihinden itibaren, AMS – BRU hattındaki uçuşlarından bir tanesini iptal ederek, yolcularını tren seyahatine yönlendirecek.

Şirket bu konuda Thalys ve NS Dutch Railways ile bir işbirliği yapacak.

Böylece AMS – BRU hattındaki günlük uçuş sayısı beşten dörde düşecek.

Projenin başarıya ulaşması halinde, bu iki önemli kent arasındaki uçuşların daha azaltılması hedefleniyor.

Havayolu ve demiryolu ulaşımının bir araya getirildiği (intermodal) uygulama ile aslında bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor.

Öncelikle; son dönemde sık sık gündeme gelen; uçak motorlarının yaydığı, çevreye zararlı emisyon konusunda KLM kendi başına bir inisiyatif almış oluyor.

Hatırlanacağı üzere şirket, “Fly Responsibly” adını verdiği son derece sıra dışı bir kampanyaya imza atarak, insanları uçakla seyahat etme noktasında sorumlu davranmaya davet etmişti.

KLM, gerekmedikçe yüz yüze toplantı için uçakla seyahat edilmemesi, mümkün olan yerlerde tren seyahatinin tercih edilmesi ve uçakla seyahat yapılacağı zaman bavulun çok doldurulmaması yönünde tavsiyede bulunmuştu.

İkinci olarak; Schiphol gibi trafiğin her geçen gün arttığı bir havalimanında, eldeki slot haklarının daha kârlı hatlara yönlendirilmesi mümkün olacak.

Slotları, birbirlerine sadece 158 km mesafede bulunan Amsterdam – Brüksel arasındaki uçuşlar yerine, uzun menzilli ve nispeten daha kârlı hatlarda kullanmak ticarî açıdan çok daha mantıklı.

Zaten bu hattaki yolcuların büyük bölümünü, Schiphol’de aktarma yaparak uzun menzilli uçuşlara transfer olan yolcular oluşturuyor.

KLM’in Cityhopper markası altında Embraer E190 tipi uçaklarla gerçekleştirdiği uçuşlar sadece 22 dakika sürüyor.

Gelgelelim, havalimanına ulaşım ve uçağın indi-bindisiyle beraber bu süre bir saate yaklaşıyor.

Brüksel merkezinden trene binip Schiphol Havalimanı’na ulaşmak ise bir buçuk saat kadar bir zaman gerektiriyor.

Amsterdam’daki aktarma sürecinin pürüzsüz bir hale getirilmesi durumunda, yolcuların trenle seyahati tercih etmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor.


Posted

in