Tokyo Haneda Airport

Japonya’dan Türkiye’ye “Haneda” Slotu

Japonya Ulaştırma, Turizm ve Altyapı Bakanlığı’ndan bu sabah yapılan bir açıklamada, Tokyo Haneda Havalimanı’nın 2020 yaz tarifesi slotları hakkında bilgi verildi.

Tokyo hava sahasının yeniden tasarlanması sonucunda, günlük bazda 50 yeni slot elde edildi.

Bunların büyük bir bölümü Japon ve ABD’li havayolları arasında paylaşılırken, Avustralya, Finlandiya, Hindistan, İtalya, Rusya ve Türkiye’ye de yeni slot tahsisi yapıldı.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, Türkiye menşeli havayolları, 2020 yılının yaz tarifesinden itibaren Tokyo Haneda Havalimanı’na sefer düzenleyebilecek.

Bu gibi uzun menzilli hatlarda ülkemizden sadece Türk Hava Yolları’nın (THY) faaliyet gösterdiği düşünülürse, THY, uzun zamandır talep ettiği Haneda uçuşlarına kavuşacak diyebiliriz.

THY’nin Narita Havalimanı’na yapmakta olduğu mevcut Tokyo uçuşlarının ise aynı şekilde devam edeceği tahmin ediliyor.

Tabii işin bir de Japonya tarafı var.

THY’nin Haneda uçuşlarına karşılık olarak Japonya havayolu şirketlerinden JAL veya ANA’nın İstanbul seferlerini başlatabileceği konuşuluyor.

ANA’nın Star Alliance üyesi olduğu hesaba katıldığında, Tokyo Haneda – İstanbul hattında bu şirketin sefer yapması daha yüksek bir ihtimal gibi duruyor.

Tokyo, Haneda ve Narita havalimanları

Haneda Neden Önemli?

1978 yılında Narita Havalimanı’nın hizmete girmesiyle birlikte, Haneda Havalimanı dış hat uçuşlarına kapatılmıştı.

Bununla birlikte, 2010 yılı Kış Tarifesi’ne geçilirken Haneda, çok uzun yılların ardından yeniden uluslararası hava trafiği ile tanışma fırsatını bulmuştu.

Havayolu şirketleri, Haneda’da slot kapabilmek için adeta sıraya girmişti. Özellikle Amerikalı havayolları bu konuda birbirleriyle kıyasıya mücadele etmişti.

Zira Tokyo’ya seyahat eden yolcular tercihlerini, mümkünse, Haneda’ya sefer yapan havayollarından yana kullanıyor.

Haneda kent merkezinde bulunurken, Narita Havalimanı neredeyse 60 km uzaklıkta yer alıyor.

Sektör uzmanlarının hesaplamalarına göre, Haneda’daki her bir slotun, bir havayolu şirketi için yılda 20 milyon USD faaliyet kârı üretme potansiyeli bulunuyor.