Sabre’ın Farelogix’i Satın Alma Niyeti Davalık Oldu

Dünyanın en eski bilgisayarlı rezervasyon sistemi Sabre’ın, Farelogix firmasını satın almak için başlattığı girişim dava konusu oldu.

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz hafta söz konusu işlemle ilgili bir dava açtı.

Dava dilekçesinde Sabre’ın bu girişimi, “hâkim konumdaki bir firmanın, sektörü değiştiren bir rakibini ortadan kaldırma niyeti” şeklinde tanımlandı.

Sabre ile Farelogix arasındaki satın alma anlaşması, 2018 yılının Kasım ayında duyurulmuştu.

360 milyon USD tutarında olan işlemin, geçtiğimiz hafta içinde tamamlanması bekleniyordu.

Bakanlığın açmış olduğu dava sebebiyle taraflar, aralarındaki satın alma niyet anlaşmasının geçerlilik süresini 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzattı.

Bakanlık Neden Karşı Çıkıyor?

ABD Adalet Bakanlığı’nın bu birleşmeye karşı çıkmasının ardında son derece geçerli sebepler bulunuyor.

Bakanlık, her iki firmanın da havayollarına bilet rezervasyonu ve bilişim çözümleri konusunda hizmet verdiğini ve kafa kafa rekabet ettiklerine dikkat çekiyor.

İki firmanın birleşmesine izin verilmesi durumunda, hizmet fiyatlarının artacağı, kalitenin düşeceği, inovasyonun azalacağı ve neticede bu işin Amerikalı yolculara zarar vereceği belirtiliyor.

Bakanlık dilekçesinde ayrıca, Sabre’ın pazardaki hâkim konumuna da dikkat çekiyor.

ABD’de acenteler üzerinden yapılan rezervasyonların yarıdan fazlasının Sabre üzerinden gerçekleştirildiği, Sabre’ın eski teknolojileri kullanmaya devam ettiği ve inovasyona direndiği vurgulanıyor.

Öte yandan Farelogix’in inovatif bir teknoloji firması olduğu ve havayollarının ihtiyaçlarına karşılık verdiği söyleniyor.

Farelogix’in 2013 yılında yeni bir teknoloji standardı geliştirdiği; Sabre’ın ise ABD Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak bu yeni standardın reddedilmesi için çaba gösterdiği, yine dava dilekçesinde yer alan ilgi çekici bir diğer husus.

Bu iddialara kısa bir cevap veren Sabre ise “Bakanlığın sektörü yanlış anladığını” belirterek, davaya karşı kendilerini savunacaklarını açıkladı.

Sabre açıklamasında, kendi ürünleriyle Farelogix’in ürününün birbirlerine rakip değil, birbirlerini tamamlayıcı olduklarını öne sürdü.

Southlake (Texas) merkezli Sabre 2018 yılında 3,9 milyar USD ciro yaparken, Miami merkezli Farelogix’in cirosu 42 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.