British Airways, 100 Yıllık Arşivini Açtı

Bu sene 100. kuruluş yıldönümünü kutlayan British Airways, 100 yıllık görsel arşivini meraklıların kullanımına açtı:

Centenary Archive Collection

Şirket bu projede Bond adlı tasarım ajansı ile çalıştı ve bu iş için ayrı bir web sayfası hazırladı.

Bu sayfada, yüzlerce tarihî fotoğraf ve video bulunuyor.

Paylaşılan arşiv görsellerinde ayrıca kısa kısa bilgiler de yer alıyor.

Uçaklar, üniformalar, kabin ve kokpit ekipleri, uçak içi hizmet gibi ilgi çekecek bir çok konuda yüz yıllık gelişimin ne yönde olduğunu bu çalışmada bulmak mümkün.

Kamuoyu ile paylaşılan görsel arşivinin önümüzdeki dönemde yapılacak eklemelerle daha da zenginleştirilmesi hedefleniyor.

British Airways, Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T) adlı havayolu şirketinin Londra ile Paris arasında gerçekleştirdiği ve dünyanın ilk uluslararası yolcu uçağı seferi olarak kabul edilen 25 Ağustos 1919 tarihini, kendi kuruluş yıldönümü olarak baz alıyor.

1924 yılında, o tarihte İngiltere’de faaliyet gösteren dört farklı havayolu; Instone, Handley Page, Daimler Airways (AT&T’nin devamı) ve British Air Marine Navigation Company Limited birleşerek, Imperial Airways adını almıştı.

1925 yılında ise özel mülkiyetli bir şirket olan British Airways Limited kurulmuştu.

1939 yılında, Imperial Airways ve British Airways Limited şirketleri devletleştirilerek, British Overseas Airways Corporation (BOAC) adlı şirket kuruldu.

1946’da ise British European Airways (BEA) adlı ayrı bir devlet şirketi daha kurularak, iç hat ve Avrupa uçuşları bu havayolu tarafından icra edilmeye başlandı.

1974 yılına gelindiğinde, bu kez BOAC ve BEA şirketleri birleştirilerek, günümüzdeki British Airways şirketi oluşturuldu.

Bu şirket, İngiltere’nin efsanevî başbakanı Margaret Thatcher döneminde, 1987 yılında, özelleştirildi.

Bu noktada küçük ama pek bilinmeyen bir bilgi verelim.

BOAC şirketi, 1957 yılında Türk Hava Yolları’nın %6,5 oranında hissesini satın alarak, ortak olmuştu.

1970’li yılların ortasına kadar devam eden bu süreç boyunca BOAC’ın bir temsilcisi, THY’nin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştı.


Posted

in