Londra City Havalimanı’nın Tasarımı Belli Oldu

Londra kent merkezinde bulunan ve bu konumu sayesinde özellikle zaman kısıtı bulunan iş adamlarının gözdesi durumundaki City Havalimanı’nın (LCY) genişleme projesine ilişkin görseller yayımlandı.

The Design Solution adlı firma tarafından geliştirilen yeni terminal tasarımı, 21. yüzyıl Londra’sını yansıtacak şekilde oluşturuldu.

Perakende alışveriş noktaları ve yiyecek – içecek alanları, Londra’dan ilham alınarak tasarlandı.

Londra City Havalimanı

51.000 m²’lik kullanım alanına sahip olan terminalin içerisindeki yolcu akışı, havalimanının hemen yanı başındaki Thames Nehri’ne benzetildi.

Londra City Havalimanı

Havalimanı CEO’su Robert Sinclair yaptığı açıklamada, terminal tasarımı üzerinde çalışmaya başladıklarında ellerinde adeta boş bir tuval olduğunu ve bu durumun onlara rahat hareket etme imkânı sunduğunu belirtti.

Sinclair ayrıca, hazırladıkları tasarımla, Londra’ya gelen ziyaretçilere unutulmaz bir “ilk ve son” izlenim sunmayı arzuladıklarını vurguladı.

Londra City Havalimanı

Bununla birlikte hız, verimlilik, rahatlık ve mükemmel müşteri hizmetleri, Londra City Havalimanı’nın yolcu deneyimi açısından olmazsa olmazları arasında ilk sırada yer alıyor.

Proje İlerliyor

Hatırlanacağı üzere, City Havalimanı’nın 500 Milyon Pound’luk genişleme projesi için İngiliz hükümeti, 2016 yılı ortalarında onay vermiş ve çalışmalar 2017 yılında başlamıştı.

2022 yılında tamamlanması hedeflenen genişleme projesi, sekiz adet ilave uçak park pozisyonu, bir adet paralel taksi yolu ve yolcu terminalinin genişletilmesi işlerinden oluşuyor.

Londra City Havalimanı

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yeni terminalin kullanım alanı 51.000 m². Bu terminal hizmete girdiğinde, 17.000 m² büyüklüğündeki mevcut terminal tadilata girecek.

2022 yılında tamamlanması hedeflenen bu tadilat programının ardından, City Havalimanı’nın terminal büyüklüğü 68.000 m²’ye ulaşacak.

Söz konusu proje sayesinde LCY’nin yıllık yolcu kapasitesi 7 milyona yükselecek.

Böylece her sene ülke ekonomisine yaklaşık 1,5 Milyar Pound’luk katkı sağlanacağı belirtiliyor.

City Havalimanı’nın Hava Trafiği Uzaktan Yönetilecek

City Havalimanı bunun yanı sıra, bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

2019 yılı içerisinde tamamlanması planlanan sistemsel hazırlıklar ve bunu takip edecek bir yıllık deneme sürecinin ardından, 2020 yılında City Havalimanı, uzaktan hava trafik yönetimi konseptine geçiş yapacak.

Saab firmasının çözümlerinin kullanılacağı bu önemli proje çerçevesinde City Havalimanı’na 14 adet yüksek çözünürlüklü sabit kamera yerleştirilecek.

Bunlara ilave olarak iki adet hareketli kamera ile farklı yönlere bakmak ve görüntüyü 30 kat yakınlaştırmak mümkün olacak.

Kameralardan elde edilen ve 360 derece açıya sahip olan görüntüler fiber optik kablolarla, İngiltere hava sahasının yönetimini üstlenen NATS adlı kurumun yaklaşık 200 km uzaklıktaki Hampshire’daki merkezinde bu iş için özel olarak hazırlanan operasyon odasına aktarılacak.

Görüntünün yanı sıra, havalimanındaki sesler de, merkezdeki operasyon odasından duyulabilecek.

Kontrol memurları ayrıca, ekran görüntüsünün üzerine radar ve hava durumu bilgilerini de yansıtabilecek.

Yeni sistemde özellikle gece görüşü, konvansiyonel kontrol kulesindekine nispeten çok daha iyi olacak.

Gelişmiş görüntü işleme teknikleri sayesinde, pist ve taksi yollarındaki tehlike ve yabancı maddeler çok daha kolay bir biçimde tespit edilecek.

City Havalimanı: Sıradışı Bir Deneyim

Bir milyon yolcu kapasiteli terminal binası ile 26 Ekim 1987 tarihinde faaliyete geçen ve sadece 1.500 metrelik bir piste sahip olan havalimanına geçtiğimiz yıl yaklaşık 80.000 uçak iniş/kalkış yaptı.

2017 yılında 4,5 milyon yolcuya hizmet veren City Havalimanı’nı, fizikî şartları sebebiyle ATR 42, ATR72, Airbus A318, DHC Dash 8, BAe 146, Dornier 328, Embraer ERJ 135, Embraer 170, Embraer 190 ve Fokker 50 gibi küçük uçaklar kullanıyor.

2019 yılında yolcu sayısının ilk kez beş milyonu aşması bekleniyor.

London_City_Airport_Zwart
Londra City Havalimanı (LCY)

Londra gibi adeta bir dünya başkenti niteliğini taşıyan böylesine önemli bir şehrin merkezinde bu kadar kolay ulaşılabilir bir havalimanı bulunması, son derece sıra dışı bir deneyim.

LCY’nin takip ettiği “20/10” prensibi, bu deneyimin adeta mottosu haline gelmiş durumda.

Buna göre LCY, giden yolcular için terminale girişten itibaren 20 dakika içinde uçakta olabilme, gelen yolcular için ise uçaktan indikten itibaren 10 dakikada trene binebilmeyi vaat ediyor.

Benzer şekilde, burayı kullanan havayollarına da 30 dakikalık uçak çevrim (turnaround) süresi taahhüt ediyor.

İşte bu yüzden, Avrupa Birliği ülkelerinden Londra’ya “iş amaçlı” olarak seyahat eden yolcuların yarısı, City Havalimanı’nı kullanıyor.

Amsterdam hattı, yılda yaklaşık 600 bin yolcuyla City Havalimanı’nın portföyünde ilk sırada yer alıyor.

Edinburgh (484 bin) ve Dublin (470 bin), Amsterdam’ı takip ediyor.


Posted

in