Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı, Yeni Terminal Tasarımını Seçti

Havayolu sektöründe geleceğe ilişkin yapılan tüm yolcu sayısı tahminlerinde, en fazla artışın Asya-Pasifik bölgesinde meydana geleceği ön görülmekte.

Asya-Pasifik, önümüzdeki 20 yıl içerisinde yıllık ortalama yolcu sayısı artışı bakımından Orta Doğu ve Afrika’nın arkasında kalsa da, yolcu sayısındaki mutlak değer açısından çok büyük bir farkla ilk sırada yer alacak.

IATA’nın yaptığı bir çalışmaya göre, Asya-Pasifik’te 2016 yılında 1,4 milyar mertebesinde olan yolcu sayısı (gidiş-dönüş bazında), 2036 yılı sonunda 3,5 milyara ulaşacak.

Bir başka deyişle, 2036 yılına gelindiğinde, günümüze nispeten Asya-Pasifik’te yılda 2 milyar civarında daha fazla yolcu uçakla seyahat ediyor olacak.

Böylesine muazzam bir artışın beklendiği bölgedeki havalimanları, gelecekteki kapasite ihtiyacını karşılamaya yönelik projelerini ardı ardına açıklamaya devam ediyor.

Bangkok_Suvarnabhumi_2012_havayolu
Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı (2012)

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı, Yeni Terminal Tasarımını Seçti

Söz konusu havalimanlarının başında kaçınılmaz olarak Bangkok Suvarnabhumi geliyor.

Zira dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirleri sıralamasında, yıllık 20 milyon turistle zirvede yer alan Bangkok, kente hizmet veren havalimanlarının yetersiz kalması riskiyle yüz yüze bulunuyor.

Bu çerçevede Suvarnabhumi’de ilk aşamada, 216.000 m² kapalı alana sahip yeni bir terminal binası ile birlikte, mevcut terminal binasına 60.000 m²’lik bir ek yapılacak.

Bu sayede havalimanının yolcu kapasitesi 2019 yılında 60 milyona, 2021 yılında ise 90 milyona yükseltilecek.

Ancak şunu hemen belirtelim ki, Suvarnabhumi Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 2017 yılında 60 milyonu aşmış durumda.

Bangkok Suvarnabhumi Terminal 2

Yeni terminalin tasarımı, zorlu geçen bir seçim sürecinin ardından Ağustos aynının sonunda belirlendi.

Terminal 2’nin tasarımında, DUANGRIT BUNNAG ARCHITECT LIMITED (DBALP) adlı mimarlık şirketinin eseri tercih edildi.

Uluslararası bir yarışma şeklinde düzenlenen tasarım seçim sürecinin galiba aslında, SA Group adlı bir şirketti.

Ancak SA Group gerekli evrakı zamanında tamamlayıp teslim etmeyince, DBALP tarafından hazırlanan tasarım birinci ilan edildi.

Bangkok Suvarnabhumi – Terminal 2

“Orman Terminali” adı verilen tasarımda, kolayca anlaşılacağı üzere, Tayland’ın uçsuz bucaksız ormanlarından ilham alındı.

30 milyon kapasiteli yeni terminal, iki parça halinde tasarlandı.

İki bina arasında büyükçe bir bahçe ve buna eşlik eden bir şelale bulunacak.

Özellikle Güneydoğu Asya’daki havalimanlarında, buna benzer konseptlere sıkça rastlamak mümkün.

Bangkok Suvarnabhumi – Terminal 2 – Giden Yolcu Katı

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’nın yeni terminalinin tasarımını farklı kılan en dikkat çekici unsur ise, ahşap yapısı olacak.

Terminal binasının çatısı, ahşap malzemenin iç içe geçmesiyle oluşturulacak. Yolcular, “taklit” tartışmalarına da yol açan, dalgalı ama ahşap bir tavanın altında yürüyecek.

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı

Gerçekten de Tayland’ın karakteristiğini yansıtacak olan ve 348.000 m² büyüklüğünde kullanım alanına bulunan terminalin, 30 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

Gerekli anlaşmaların imzalanması ve 2019 yılının ilk aylarında inşaatın başlaması halinde, 2021 yılının sonuna kadar yeni terminalin hizmete girebileceği belirtiliyor.