Gatwick Havalimanı, İkinci Pisti Devreye Sokmaya Hazırlanıyor

Londra’nın ikinci büyük havalimanı olan Gatwick, son derece sıra dışı bir iddiayla karşı karşıya.

Gatwick Havalimanı’nın, halen taksi yolu olarak veya acil durumlarda ana pistin yerine kullanılan yedek pisti sessiz sedasız bir biçimde, düzenli uçuşlara açmaya hazırlandığı iddia edildi.

Yılda hizmet verdiği yaklaşık 45 milyon yolcu ile, tek pistli havalimanları arasında dünyada bir numara olan Gatwick’in bu planının gerçekleşmesi halinde, buradan günde yüzlerce yeni seferin yapılabilmesi mümkün olacak.

Bu durum bir başka deyişle, ikinci pistin iddia edildiği şekilde hizmete girmesi, Gatwick Havalimanı’nın uçuş kapasitesinin %30 oranında artması ve yılda 80.000 yeni sefer planlanabilmesi anlamına geliyor.

2.500 metre uzunluğundaki acil durum pistinin kullanımına ilişkin planların, 18 Ekim 2018 tarihinde kamuoyuna yayımlanması bekleniyor.

Londra Gatwick Havalimanı

Konuyla ilgili olarak Gatwick Havalimanı’ndan yapılan açıklamada ise, havalimanlarının, master planlarını her beş yılda bir güncellemeleri gerektiği ve Gatwick olarak yaptıkları çalışmanın bu çerçevede olduğu belirtildi.

Havalimanlarının, mevcut pistleri en verimli bir biçimde kullanmalarının amaçlandığı ve mevcut acil durum pistinin düzenli seferlere açılması planının da, aynı amaç doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Gatwick Havalimanı ile çevresindeki yerel yönetimler tarafından imzalanan ve havalimanına ikinci bir pistin eklenmesini engelleyen 40 yıl süreli anlaşma, 2019 yılı sonunda bitiyor.

Bu açıdan bakıldığında, Gatwick Havalimanı’nın, söz konusu anlaşmanın bitişine hazırlık yaptığı da söylenebilir.

İngiliz sivil havacılık idaresinin onayına tâbi olan yeni pistin devreye girmesi halinde, Gatwick’teki yolcu sayısında ciddi bir artış sağlanması sürpriz olmayacaktır.

Yıllar boyunca Heathrow’la yeni bir pist için mücadele eden Gatwick, geçtiğimiz yıl bu yarışı resmen kaybetmişti.

Bununla birlikte, acil durum pistine ilişkin planların gerçekleşmesi, Gatwick için, Heathrow’a karşı kaybettiği mücadelede bir teselli ikramiyesi olarak değerlendirilebilir.

Ekleme:

Yazımızdan kısa bir süre sonra, Gatwick Havalimanı’nın beklenen açıklaması geldi.

Buna göre, 2020 yılı ortalarında mevcut yedek pistin, standart kullanıma açılması hedefleniyor.

İki pistin arasındaki mesafe 198 metre. Birlikte çalışabilmeleri için gereken minimum mesafe ise 210 metre.

Gatwick Havalimanı yetkilileri, bir takım değişiklikler ve eklemelerle, 210 metrelik minimum şartın elde edileceğini ve güvenli bir operasyon yapılabileceğini belirtiyor.

Kısa pist sadece, nispeten küçük uçakların kalkışları için kullanılırken, mevcut ana pist şu anda olduğu gibi hem iniş hem de kalkışlar için kullanılmaya devam edecek.

Bu çerçevede ilk olarak, ilgili resmî kurumlara ayrıntılı bir proje planı sunulacak.

Bunun ardından, üç aylık değerlendirme süreci başlayacak.

Ve neticede, yukarıda da değindiğimiz üzere, 2020 yılı itibarıyla Gatwick Havalimanı’nın hava trafik kapasitesi %30 oranında artırılacak.


Posted

in