Qatar Airways, Hindistan Planını Gözden Geçiriyor

Qatar Airways bundan bir buçuk sene kadar önce, Hindistan iç hat pazarına yönelik bir havayolu şirketi kurmayı planladığını açıklamıştı.

CEO Akbar Al Baker, kurmayı düşündükleri şirketin 100 uçaklık bir filoya sahip olacağını belirtmişti.

Uçak tipi olarak, eski adıyla Bombardier CSeries, yeni adıyla Airbus A220 düşünülmüştü.

Hindistan’daki Modi hükûmeti, 2016 yılının Haziran ayında aldığı bir kararla, %100 oranda yabancı yatırımla havayolu şirketi kurulabilmesinin önünü açmıştı.

Bununla birlikte, yabancı havayolu şirketleri, kurulacak havayolu şirketinin yönetiminde en fazla %49 oranında hisseye sahip olabiliyor.

Geri kalan %51 oranındaki hisse için ise Hindistanlı bir ortak şartı aranmıyor. Yabancı havayolu şirketleri bu noktada, yine kendileri gibi Hindistan dışından bir başka yatırımcı ile ortaklık yapabiliyor.

Plana göre Hindistan’da kurulacak yeni havayolu şirketinin %49’u Qatar Airways’e, geri kalan %51’lik pay ise Katar Yatırım Ajansı’na ait olacaktı.

Qatar Airways, Hindistan Planını Gözden Geçiriyor

Ancak aradan geçen bir buçuk sene içerisinde Qatar Airways’in Hindistan planları gerçeğe dönüşmedi.

Şirketin CEO’su Akbar Al Baker’in geçtiğimiz günlerde basına verdiği bilgiye göre, Hindistan’daki havayolu şirketi mülkiyetine ilişkin kanunların kafa karıştırıcı olması, bu gecikmenin en önde gelen sebebi.

Qatar Airways bu yüzden bu işe, tamamen Katar sermayesi yerine, Hindistanlı bir ortakla devam etmenin formüllerini arıyor.

Şirketin önündeki bir diğer seçenek ise, Hindistan’ın en dinamik havayolu konumundaki IndiGo’ya ortak olmak.

Al Baker, IndiGo’nun %15-25 arasında bir orandaki hissesini satın alabileceklerini belirtiyor.

Bu iki alternatifte de başarı sağlanamazsa, Qatar Airways, Hindistan planlarını tamamen rafa kaldıracak.

Qatar Airways halihazırda %20 oranında payla, aralarında British Airways’in de bulunduğu dört havayolu şirketinin sahibi konumundaki IAG’nin en büyük ortağı konumunda.

Şirket bunun yanı sıra, Güney Amerika’nın en büyük havayolu grubu Latam Airlines (%10) ve İtalya’nın ikinci büyük havayolu şirketi Air Italy’de (%49) pay sahibi.