ABD’de Pilot Kıtlığı Yaşanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) pilot kıtlığı, havayolu şirketlerini tehdit eder seviyelere ulaştı.

Pilot azlığı özellikle bölgesel havayolu şirketlerini sıkıntıya sokuyor.

Bunun en son örneği, geçtiğimiz Mart ayında yaşandı.

Neredeyse 40 senelik bir geçmişe sahip olan Great Lakes Airlines, pilot yetersizliği sebebiyle 26 Mart 2018 tarihi itibarıyla uçuş operasyonunu durdurmak zorunda kaldı.

Great Lakes Airlines; Denver, Los Angeles ve Phoenix Sky Harbor havalimanlarını merkez olarak kullanmaktaydı.

Şirketin filosunda, yolcu kapasiteleri 9 ilâ 30 arasında değişen 30 civarında uçak bulunuyordu.

Bölgesel” statüsü sahip havayolları, yapılan bir kural değişikliği sebebiyle son yıllarda ciddi biçimde pilot sıkıntısı yaşamaya başlamışlardı.

12 Şubat 2009 Colgan Air kazasının ardından, dokuzdan fazla koltuğa sahip uçakların pilotlarının en az 1.500 saat tecrübeye sahip olma şartı getirilmesi, bölgesel havayollarını zora sokmuştu.

Zira bu şirketler, söz konusu kural değişikliğinden önce, 250 saat tecrübeye sahip pilotları da çalıştırabiliyordu.

Bu durum, nispeten biraz daha tecrübeli olan pilotların, bölgesel havayollarından uzaklaşmasına yol açmıştı.

Great Lakes Airlines

Hatta bu yüzden, Great Lakes Airlines 2014 yılında ilginç bir karara imza atarak, 19 koltuklu uçaklarını 9 koltuklu hale getirmişti.

Ancak bu değişiklik şirketin küçülmesine engel olamamış ve uçuş ağı giderek daralmıştı. Önceki yıllarda personel sayısı bir ara 1.600’e kadar yükselen şirket, operasyonunu durdurduğunda sadece 216 kişiyi istihdam etmekteydi.

Dolayısıyla, özellikle bölgesel havayolu şirketlerinde çalışacak pilotlara ilişkin kuralların gevşetilmesi talep ediliyor.

Aksi takdirde, bölgesel havayolu şirketleri arasında benzer gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan, United Express, American Eagle ve Delta Connection gibi büyük havayollarının bölgesel markalarına besleyici havayolu olarak hizmet veren şirketlerin pilot kıtlığından nispeten daha az etkilendiği belirtiliyor.

Bu yıl Amerikalı havayolu şirketleri 5.300 civarında yeni pilot istihdamı yapacak. Günümüzde THY bünyesinde 4.500 civarında pilotun görev yaptığını söylersek, bu sayının ne kadar büyük olduğu daha rahat anlaşılır.


Posted

in