Irkut MC-21

Rusya, MC-21’in Kompozit Parçalarını Tamamen Kendisi Üretmeyi Hedefliyor

Rusya ile Batı dünyası arasında Suriye meselesi sebebiyle iyice gerginleşen ilişkiler, havayolu sektörünü çeşitli açılardan etkilemeye devam ediyor.

Bu konuların önde gelenlerinden bir tanesi ise yolcu uçağı üretimi.

Hatırlanacağı üzere, Rusya tarafından geliştirilen Irkut MC-21 tipi kısa-orta menzilli, çift motorlu yolcu uçağı, 8 Haziran 2016 tarihinde yapılan bir törenle fabrikadan çıkmış ve 28 Mayıs 2017 tarihinde de ilk deneme uçuşunu gerçekleştirmişti.

Irkut MC-21, aralarında Sukhoi Superjet 100’ün de bulunduğu bir çok askerî ve sivil yolcu uçağı projesini yürütmekte olan Rus devlet şirketi United Aircraft Corporation tarafından üretiliyor.

Irkut MC-21’in en önemli rakipleri Airbus A320neo ve Boeing 737MAX tipi yeni nesil yolcu uçakları olacak.

Irkut MC-21

MC-21’in üretiminde kompozit malzemeye ağırlık verilerek, uçağın mümkün mertebe hafif olması sağlandı. Kanatlar büyük oranda bu malzemeden üretiliyor.

Irkut MC-21 ile birlikte, çok uzun yıllardır Batılı şirketlerin tekelinde bulunan dar gövdeli – orta büyüklükteki yolcu uçağı pazarına yeni bir oyuncu girmiş olacak.

Bununla birlikte, her ne kadar Rusya tarafından geliştirilip üretiliyor olsa da MC-21’in bir çok kritik parçası, Avrupalı ve Amerikalı şirketler tarafından sağlanıyor.

Thales, Honeywell, Goodrich, Zodiac Aerospace gibi Batılı bir çok uluslararası şirket bu önemli projede görev alıyor.

Airbus A320neo, Bombardier CSeries, Embraer E-Jets E2 ve Mitsubishi Regional Jet yolcu uçaklarında olduğu gibi, MC-21’de de Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlar kullanılıyor.

MC-21’in motorlarının yanı sıra, uçuş kontrol sistemleri, seyrüsefer sistemleri, yardımcı güç ünitesi (APU), kabin içi malzemeleri gibi kritik bir çok parçasını Batılı şirketler üretiyor.

Kompozit Malzeme Rusya’da Üretilecek

Yukarıda da değindiğimiz üzere, MC-21, üretiminde karbon kompozit malzeme kullanılan yeni nesil bir yolcu uçağı.

Bu malzeme metal yoğun malzemelere göre hem daha sağlam hem de daha hafif.

Dolayısıyla günümüzde, pazara yeni çıkacak bir yolcu uçağının havayolları tarafından tercih edilebilir olmasında, kompozit malzeme önemli rol oynuyor.

MC-21’in kanatları ve kuyruğu, kompozit malzemeden üretiliyor ve bunlar Avrupalı, Amerikalı ve Japon şirketlerden temin ediliyor.

İşte bu durumu değiştirmek isteyen Rusya, uçağın üretiminde kullanılan tüm kompozit malzemenin yerli şirketler tarafından üretilmesine yönelik bir yol haritası hazırladı.

Irkut MC-21 ilk uçuşunu 28 Mayıs 2017’de gerçekleştirdi

Umatex ve Prepreg-ACM adlı iki Rus şirketi, yeni yolcu uçağının ihtiyaç duyduğu malzemenin üretimine ilişkin tüm süreci ülke içerisinde hayata geçirecek.

AeroComposit ve Solvay adlı diğer iki Rus şirketi de aynı süreçte görev alacak.

Böylelikle en azından uçağın gövdesi tamamen Rusya’da üretilmiş olacak.

Üretilen MC-21 tipi ikinci test uçağının bu ay (Nisan), üçüncüsünün ise yılın üçüncü çeyreğinde deneme uçuşlarına başlaması bekleniyor.

Sertifikasyon süreci 2019 yılında tamamlanması hedeflenen MC-21’in ilk teslimatlarının ise 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.


Posted

in

,

Tags: