Adolfo Suárez Madrid–Barajas Havalimanı

Havayolu 101 ekibi olarak geçtiğimiz günlerde Madrid Barajas Havalimanı’nı ziyaret ettik.

Tam adı Adolfo Suárez Madrid–Barajas (IATA: MAD, ICAO: LEMD) olan havalimanı (40°28′20″N 003°33′39″W), Paris CDG ile birlikte Avrupa’nın en geniş araziya sahip iki havalimanından bir tanesidir.

Deniz seviyesinden yüksekliği 610 metre olan Madrid Havalimanı, yaklaşık 30 km2’lik bir alan üzerine kurulmuştur.

1928 yılında açılan ve 22 Nisan 1931 tarihinden itibaren uluslararası uçuşların başladığı Madrid Havalimanı, kent merkezinin 13 km kadar kuzey-doğusunda kalmaktadır.

Dört tane piste sahip olan havalimanı, AENA adlı şirket tarafından işletilmektedir.

Madrid Barajas Havalimanı

2016 yılında 50,4 milyon yolcuya ev sahipliği yapan havalimanı, bu açıdan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın ardından Avrupa’nın en işlek altıncı meydanıdır.

Madrid Havalimanı – Terminal 1 Gözlem Balkonu

2007 yılında 52,1 milyon yolcuya ulaşan ve kendi rekorunu kıran Madrid Havalimanı, İspanya’nın 2008-2009 küresel mâlî krizinden derin bir biçimde etkilenmesi ve ülkedeki ekonomik toparlanmanın uzun bir döneme yayılması sebebiyle, 2013 yılına dek çok ciddi miktarda yolcu kaybına uğramıştır. (2013: 39,7 milyon yolcu)

Madrid Havalimanı’nın 2017 yılını ise 54 milyon civarında yolcuyla kapatacağı tahmin edilmektedir.

Madrid Havalimanı’nda ücretsiz bebek arabası hizmeti bulunuyor

İspanyol bayrak taşıyıcı Iberia’nın merkezi konumundaki bu havalimanı özellikle Avrupa ile Güney Amerika kıtası arasında bir bağlantı noktası niteliğini taşımaktadır.

T1, T2, T3, T4 ve T4S olmak üzere beş farklı terminal binasının yer aldığı havalimanında Iberia’nın pazar payı %40’tan fazladır.

T1, T2 ve T3, SkyTeam ve Star Alliance üyesi havayolu şirketleri tarafından kullanılırken, T4, Iberia ve diğer oneworld üyelerine ayrılmıştır.

Madrid Havalimanı – Terminal 1

Iberia’nın yanı sıra Air Europa da bu meydanı merkez olarak kullanmaktadır.

Bir ara Avrupa’nın en yoğun havayolu pazarı durumundaki Madrid – Barcelona hattı, bu iki kent arasında hizmete giren hızlı tren hizmeti sonrasında hızla gerilemiştir.

Zirvede olduğu dönemde günde karşılıklı 55 uçuşun gerçekleştirildiği Madrid – Barcelona hattında günümüzde 24 sefer yapılmaktadır.

Bu hat yine de Madrid ve Barcelona havalimanlarının en yoğun pazarı olma özelliğini korumaktadır.


Posted

in