Amsterdam Schiphol Havalimanı, Yeni Terminalin Tasarımını Seçti

Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın yeni terminal binasının tasarımı belli oldu.

Yapılan değerlendirmenin sonucunda, KAAN Architecten adlı mimarlık bürosunun, ABT, Estudio Lamela ve Ineco firmalarıyla işbirliği yaparak hazırladığı tasarım birinci seçildi.

Schiphol Havalimanı – Yeni Terminal Binası

Mevcut terminal binasıyla entegre olacak bir biçimde inşa edilecek olan yeni terminalin, 2023 yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

Yeni terminal Schiphol’e, yılda 14 milyon ilave yolcu kapasitesi sağlayacak.

2016 yılında hizmet verdiği 63,6 milyon yolcuyla Avrupa’nın üçüncü, dünyanın ise 12. büyük havalimanı konumundaki Schiphol böylece, geleceğe dönük önemli bir stratejik adım atmış olacak.

Son yıllarda hızlı bir büyüme trendine giren Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın, 2017 yılında Paris CDG Havalimanı’nı geride bırakarak, yolcu sayısı bakımından Londra Heathrow’un ardından Avrupa’nın en işlek ikinci havalimanı olması bekleniyor.

Yeni terminal binası bu yüzden, ilk kurulduğu 1916 yılından bu yana sürekli bir biçimde gelişen Schiphol’ün geleceğe dönük büyüme planlarında önemli bir yere sahip.

Schiphol Group, havalimanlarının rekabetçi konumunu koruyabilmesi için büyütülerek kapasite ve kalitesinin artırılması gerektiğini düşündükleri için böyle bir yatırım kararı aldıklarını ifade ediyor.

Yapılmasına 2016 yılı başlarında resmen onay verilen yeni terminal, Schiphol Plaza’nın güneyinde ve mevcut hava trafik kontrol kulesinin bitişiğinde inşa edilecek.

Böylece havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona yükselecek.

İlave edilecek olan yeni iskele bloğunun ise Cargo Station 1 adı verilen binanın yanında olması ve 2019’da tamamlanması planlanıyor.

İskele bloğunun etrafında yer alacak park pozisyonları da havalimanına ayrıca esneklik getirecek.

Söz konusu ilave park pozisyonları aynı anda ya üç geniş gövde ve beş dar gövde uçağın yanaşmasına ya da aynı anda yedi dar gövde uçağın yanaşabilmesine imkân verecek.


Posted

in