Ryanair’den Sonra, easyJet de “Uzun Menzil” Pazarına Girdi

Avrupa’nın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcılarından easyJet, uzun menzil pazarına ilk adımını attı.

“Worldwide by easyJet” adıyla 13 Eylül 2017 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren yeni dönemde easyJet, WestJet ve Norwegian ile işbirliği yapacak.

Bu iki havayolu şirketinin yanı sıra easyJet, uzun menzildeki kapsama alanını genişletmek amacıyla, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’dan bazı havayolu şirketleriyle görüşmelere devam edecek.

Easyjet_Airbus_A319_G-EZBTHatırlanacağı üzere geçtiğimiz Mayıs ayında Ryanair, Air Europa ile bir işbirliğine giderek, uzun menzil pazarına girmişti. Söz konusu işbirliği, Kuzey ve Güney Amerika’daki hatları kapsıyordu.

easyJet, Ryanair’in bir adım ötesine geçerek, tüm dünya geneline hitap eden bir çalışmaya imza attığını belirtiyor.

Zira Kuzey ve Güney Amerika’nın yanı sıra, Güneydoğu Asya’daki noktalar da, easyJet yolcularının tercihine sunulmuş durumda.

Bu tarz işbirlikleri söz konusu olduğunda, network taşıyıcı havayolu şirketleri, oldukça karmaşık olabilen “interline” ve “codeshare” anlaşmaları imzalıyorlar.

easyJet ise WestJet ve Norwegian ile çok daha basit çerçevede bir anlaşma yaparak, yolcuları, bağlantılı uçuşlarını yakalayabilmeleri amacıyla, Londra Gatwick Havalimanı tarafından geliştirilen “GatwickConnects” adlı hizmetten faydalanmaya yönlendiriyor.

GatwickConnects uygulaması, münferit olarak bağlantılı uçuş yapacak yolcuların en önemli iki derdini ortadan kaldırıyor:

Bir sonraki uçuşa check-in yapılması ve bavulların aktarılması.

Böylelikle yolcular, mesela easyJet ile Norwegian arasında aktarma yapacakları zaman, bu iki şirket arasında sanki bir codeshare anlaşması varmış gibi rahat bir biçimde hareket etme imkânını yakalıyor.

2015 yılında başlatılan GatwickConnects uygulamasını yılda yaklaşık 1,7 milyon yolcu kullanıyor.

easyJet, Londra Gatwick’in yanı sıra, Milano Malpensa, Cenevre, Amsterdam, Paris Charles De Gaulle ve Barcelona havalimanlarında da benzer bir iş modeli oturtmanın yollarını arıyor.

Bu noktada akıllara, easyJet gibi kısa menzilde faaliyet gösteren düşük maliyetli taşıyıcılar için çok önemli olan “zamanında kalkış” kavramı gelebilir.

easyJet, yapmış olduğu yeni anlaşmanın, zamanında kalkış oranını olumsuz yönde etkilemesine müsaade etmeyecek.

Bağlantılı uçuşlar arasında iki buçuk saat (150 dakika) gibi oldukça geniş bir aralık bırakan şirket, uçuşa yetişemeyen yolcuları kesinlikle beklemeyecek.

Görünen o ki, Ryanair ve easyJet’in içerisinde bulunduğu dönüşüm süreci, önümüzdeki yıllarda başta Avrupa pazarı olmak üzere tüm dünya ticarî havayolu sektöründe önemli değişimleri beraberinde getirecek ve rekabete ayrı bir boyut katacak.