Havalimanında “Ayrıcalıklı” Yolcu Hizmetleri

Yıllar geçtikçe yolcuların havayolu şirketleri ve havalimanı işletmecilerinden beklentileri artıyor.

Özellikle sık uçan yolcular, bir çok açıdan rutin akışın dışında bir süreç dahilinde seyahat etmeyi tercih ediyor.

Hızlı geçiş ve özel yolcu salonları bu noktada akla ilk gelen kolaylıklar.

Havayolu 101 ekibi olarak biz de, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki ayrıcalıklı yolcu hizmetleri deneyimini araştırdık.

Bu çerçevede, Vodafone Red üyeliğimizden de faydalandık.

İlk olarak, Vodafone Red çağrı merkezini arayarak, ev – havalimanı transferini ayarladık.

Bu hizmet için İstanbul’un farklı bölgeleri için farklı ama sabit fiyatlar belirlenmiş.

Size özel sürücülü bir otomobil, belirttiğiniz gün ve saatte adresinize gelerek sizi alıyor.

Taksi yerine özel bir otomobille havalimanına gitmek istiyorum derseniz, bu hizmet tam size göre!

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali girişinde, hem THY hem de TAV Passport üyeleri tarafından kullanılan hızlı geçiş kapısına geldik.

Cep telefonumuzda bulunan Vodafone Red uygulamasının hızlı geçiş bölümünden tek bir tuşla tek kullanımlık QR kodumuzu aldık. Görevli personel, cep telefonu ekranındaki QR kodu okutarak, bu noktadan hızlı geçiş hakkınız olup olmadığını teyit ediyor.

Daha sonra, yine Vodafone Red kapsamında, yurt dışı çıkış harcı pulumuzu aldık. Ama bunun için, Atatürk Havalimanı varış katında bulunan Vodafone kioskuna gitmek şart. Yani bu iş için bir miktar yürüyüş yapmanız lazım. 🙂

Hızlı geçiştekine benzer şekilde, mobil uygulama üzerinden bir QR kod alarak, bunu görevli personele göstermeniz gerekiyor.

Bir sonraki aşama, pasaport kontrol noktasındaki hızlı geçiş noktası. Burada da benzer bir süreci yaşadık ve TAV Passport üyeleri için ayrılan bankodan kolayca geçiş yaptık.

Havalimanının hava tarafına geçtikten sonra, girme hakkımız bulunan TAV Primeclass salonunun yerini aramaya başladık.

Atatürk Havalimanı’nda THY’ninki dışındaki özel yolcu salonları, terminal binasının en sağındaki bölgede yer alıyor. TAV Primeclass salonu gidiş katına göre bir alt katta; diğer salonlar ise bir üstte bulunuyor.

Primeclass salonunun girişinde de mobil uygulama ve QR kod sürecini yeniden yaşadık ve içeri girdik.

Genelde THY’nin CIP Lounge’unu kullandığımızdan, Primeclass salonu gözümüze biraz küçük göründü doğrusu. Ama yine de uçuş saatine kadar vakit geçirmek için yeterli olabilir; tabii oturmak için yer bulabilirseniz. 🙂

Terminalin o tarafına gelmişken, üst kattaki diğer salonların girişine de baktık.

HSBC Premier, Millenium Lounge ve Comfort Lounge, özellikle İstanbul’a sefer yapan ve Star Alliance üyesi olmayan havayolu şirketlerinin yolcularına ve bankaların özel müşterilerine hizmet veriyor.

Bu kattaki özel yolcu salonlarının tamamı TAV Primeclass tarafından işletiliyor. Salonların yiyecek – içecek tedariği ise BTA’dan sağlanıyor.

Genel olarak Millenium Lounge havayolu şirketleri ile Comfort Lounge ise bankalarla anlaşmış durumda.

Hızlı geçiş noktalarından Vodafone Red’inkilerin yanı sıra, TEB müşterilerinin de faydalanabiliyor oluşu dikkat çeken bir başka husus.

TAV Passport üyesi olan yolcuların yukarıda anlattığımız kolaylıkları program dahilinde kullanabildiğini unutmamak gerekiyor.

Son olarak; bizim kullandığımız imkânlardan farklı olarak “karşılama/uğurlama” desteği, duty-free dükkânlarda alışveriş asistanlığı gibi hizmetler de, havalimanlarındaki yolcu deneyimini iyileştirmeye yönelik olarak sunulan seçenekler arasında yer alıyor.