Cancun Havalimanı

Meksika’nın Gözde Tatil Merkezi Cancun

Meksika’nın tatil merkezi Cancun’un havalimanı, Meksika’da tatil denildiğinde hemen akla ilk gelen yer.

Ülkenin kuzey doğusunda, Küba Adası’na doğru bir çıkıntı Cancun.

New York’tan yaklaşık 4 saatlik uçuşla Cancun Havalimanı’na ulaşıyorsunuz.

Cancun Havalimanı

İndiğinizde meydanda çok sayıda Delta ve Amerikan Havayolları’nın uçaklarını görebilmek mümkün. Amerikan havayolu şirketlerinin uçak tipleri ağırlıklı olarak Boeing 737-800 ve Airbus A320.

Aralarda örneğin Delta’da MD88’ler de göze çarpıyor. Bu arada Delta, 1988’den bu yana MD88’leri kullanıyor. Bu uçaklar bir dönem Onur Havayolları’nda uçuyordu.

Havalimanı terminali, 1990’ların mimari bakışıyla inşa edilmiş. Geniş aralıklara yayılmış çok sayıda köprü ile terminal aynı anda onlarca uçağın yanaşmasını sağlıyor. Uçaklar indiğinde neredeyse açığa park eden yok. Bu nedenle Meksika’nın yoğun nemli ve sıcak havasını terminalden çıkıncaya kadar hissetmiyorsunuz.

Vize Uygulaması

Örneğin Türkiye’den Meksika’ya direkt uçuş olsa, e-vize almanız gerekiyor. Ama ABD’den gittiğinizde vize sorulmuyor. Polis pasaportunuzda ABD vizesine bakıyor. Girişte, uçakta dağıtılan biri polise diğeri de gümrük için hazırlanmış iki formu doldurmayı unutmayın. Pasaport polisleri işlerini çok hızlı yapıyorlar. Bu arada formun bir parçasını da pasaportunuzda bırakıyorlar. Onu sakın kaybetmeyin. Çıkarken ihtiyacınız olacak.

Bavulunuzu alıp duty free mağazalarından dışarı doğru ilerlemeye başlıyorsunuz. Tam bu sırada curcuna start alıyor.

Aman çıkmadan taksinizi ayarlayın!

Bunun için ödeme yapıp makbuz alıyorsunuz. Ofisler Amerikan doları kabul ediyor. Döviz bürosunda ise oranların şehre oranla düşük olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kentte 1 dolar 20 pezo iken burada oranlar 18 pezo civarındaydı.

Kredi kartıyla ödemeyi ise pek tavsiye etmiyorum. Üzerine komisyon konuluyor. Örneğin 35 dolarlık taksiyi kredi kartıyla ödediğinizde komisyonla birlikte 42 dolara mal oluyor.

Bunları halletmeden dışarı çıktıysanız, vay halinize. Tekrar girmek yasak… Dışarıda acıkanlar, susayanlar için büfe var.

Dönüş Uçuşu

Havalimanında herhangi bir aksaklık yaşamamak için dönüşte standart 3 saat önce havalimanına varmıştım. Uçuşum saat 08.30’daydı.

O saatlerde havalimanı boştu. Gidiş salonunda yüksek tavanlar hemen dikkat çekiyor. Sarı ağırlıklı taş kaplama check-in alanında aynı ABD’de olduğu gibi kontuarların önünde işlemlerini yapacağınız çok sayıda makine var. Mümkünse bu makinelerle check-in işleminizi tamamlayın.

Pasaportumu okutup boarding kartımı aldım. Bagajım kabin boyutlarında olmadığı için vermeye gerek yoktu. Bu arada unutmayın, ABD’de neredeyse her havayolu şirketi kargoya verdiğiniz bavuldan 50 dolardan başlayan ücret talep ediyor.

Sıvılara Dikkat!

Çantamı vermemiştim ama içindeki sıvıları unutmuştum. Üst kata çıktım, hemen daha yoğunlaşmamış güvenlik sırasına girdim. Bavulum kenara ayrıldı. Güvenlik görevlisinin “Sıvı var mı” sorusuna “Evet” cevabını verdikten sonra çanta açıldı.

125 ml’lik deodorantım, 200 ml’lik güneş kremi ile her biri 200 ml’lik üç Meksika sosum çöpü boyladı.

50 doları vermemiştim ama çöpe gidenlerin değeri 50 doları bulmuştu. Siz de dikkat edin. New York’tan uçarken bu kadar dikkatli bir taramadan geçirilmemiştim.

Soslar için üzülmeme çok gerek kalmadı. Güvenlikten çıktıktan hemen sonra geniş duty free mağazalarında soslar bol çeşitleriyle satılıyor. Ancak süpermarkette 2 dolar yerine burada 3,5 – 4 dolar arasında. Eksiklikleri buradan aldım ve uçağa doğru ilerlemeye başladım.

Dükkanlarda farklı farklı çeşitler karşınıza çıkıyor. Ürün yelpazesi geniş. Ucuzdan pahalıya farklı markalarla her türlü yolcuya hitap ediyor. Hediyelik eşyalar almak isterseniz bol çeşit politikası burada da devam ediyor. Fiyatlar şehre göre ortalama yüzde 25 daha pahalı ama belli bir kalite seviyesi de tutturulmuş.

İnternet Hizmeti Ücretli

Beklerken internete ihtiyacınız olursa saati 2,5 dolara paket satılıyor. Kredi kartınız ile satın alabilirsiniz. Hızı gayet makul. Terminalin farklı köşelerinden çekiyor.

Karnınız acıktıysa restoran konusunda da alternatifler yolculara sunuluyor. İster hamburger, isterseniz taco başta olmak üzere Meksika yemeklerini seçebilirsiniz. Ortalama kişi başına 10-15 dolarla tabi ki ne yiyip içtiğinize bağlı olarak karnınızı doyurabilirsiniz.

Gözüm uçağı beklerken aprona takılıyor. Apronda farklı tiplerde iş jetleri var. Bir bölümü Amerikan. Bir bölümü ise dünyanın farklı ülkelerinin tescillerini taşıyor. Arada 1960’lardan kalmış pervaneli uçaklar da dikkat çekiyor. Uçakların önemli bölümü bakımlı. Anlaşılan uçuşlarına devam ediyorlar.


Posted

in