Etihad Airways, San Francisco Hattını Kapatıyor

Etihad Airways, 2017/18 Kış Tarifesi’nin başlamasıyla (29 Ekim 2017) birlikte San Francisco hattını kapatacağını açıkladı.

Etihad bu karara gerekçe olarak, yolcu talebindeki azalma sebebiyle San Francisco hattının zarar etmesini gösterdi.

Etihad Ariways – San Francisco Hat Açılışı

Şirket, 2014 yılının Kasım ayında başlatılan Abu Dabi – San Francisco uçuşlarını yakın bir zamana kadar haftanın her günü icra etmekteydi. Ancak 2017 yılının ilk aylarından itibaren bu hattaki uçuşlar, haftada üç güne düşürülmüştü.

Etihad Airways, ABD’deki diğer hatlarının performansından ise memnun olduğunu belirtti.

Şirketin ABD’de San Francisco dışında Chicago, Dallas, Los Angeles, Washington D.C ve New York’a seferleri bulunuyor.

Körfez – ABD İlişkileri Ne Durumda?

Havayolu sektöründe sıradan bir haber gibi görünebilecek bir hat kapatma haberi, konu Körfez’in üç önemli havayolu şirketi ile ABD veya Avrupa arasındaki uçuşlar olunca, özellikle dikkat çekiyor.

Taraflar arasında yıllardır sürmekte olan gerginlik, geçtiğimiz Mart ayında ABD tarafından uygulamaya konulan elektronik cihaz kısıtlaması sebebiyle doruk noktasına ulaşmıştı.

Söz konusu kısıtlamanın devreye girmesinin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden, Emirates, özellikle İran ve Hindistan’dan ABD’ye olan seyahat eden aktarmalı yolcuların sayısında hissedilir derecede düşüş olması sonucunda, bu ülkedeki hatlarındaki uçuş sıklığını yeniden düzenlemek zorunda kalmıştı.

Emirates, geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren, günlük olarak icra ettiği Fort Lauderdale ve Orlando uçuşlarını haftada beş güne düşürmüştü.

Şirket ayrıca, her gün ikişer uçuş yaptığı Seattle ve Boston hatlarında, Haziran ayından itibaren günde bir uçuş yapmaya başlamış; bir başka deyişle, bu hatlarda arz ettiği kapasiteyi bir anda yarı yarıya azaltmıştı.

Benzer şekilde, Los Angeles hattının da Temmuz ayından itibaren günde bir uçuşa gerileyeceği duyurulmuştu.

Emirates ABD’de 12 farklı noktaya sefer düzenliyor.

Son iki haftadır gündemin ilk sıralarında yer alan Qatar Airways ise ABD’de 10 farklı noktaya direkt sefer düzenliyor. 2018 yılının Haziran ayında başlaması planlanan Doha – Las Vegas hattıyla birlikte bu sayı 11’e yükselecek.

Bununla birlikte, Katar ile bölgedeki diğer ülkeler arasında yaşanan siyasî krizin ve akabinde uygulanmaya başlanan ablukanın kısa sürede ortadan kaldırılamaması halinde, Qatar Airways’in ABD uçuşlarının da etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Qatar Airways’in Doha – Larnaka hattının rotası (ablukadan önce)

Geçtiğimiz günlerde Doha Havalimanı’nı ve Qatar Airways’i kullanan bazı yolcular, abluka öncesine kıyasla hem havalimanının hem de uçakların oldukça tenha olduğunu belirtiyor.

Qatar Airways’in Doha – Larnaka hattının rotası (ablukadan sonra)

Körfez’deki Havayolu Şirketlerinin Amerika Hatları Zarar mı Ediyor?

Emirates_Airbus A380_60th aircraftBu noktada 2015 yılına dönelim.

Körfez’deki havayolu şirketleri söz konusu olduğunda herkesin aklına ilk gelen unsur olan akaryakıt maliyetleri hakkında iddialara Emirates, hazırlattığı 400 sayfalık bir raporla cevap vermişti.

Buna karşılık olarak American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines’ın başını çektiği ve ABD’deki bazı işçi örgütlerinin de desteklediği Partnership for Open & Fair Skies adlı inisiyatif tarafından hazırlanan bir diğer raporda ise, Körfez’in üç önemli oyuncusu Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in Amerika hatlarının mâlî performansı ele alınmıştı.

Dönemin Amerikan hükûmetine sunulan rapora ilişkin çalışma, GRA adlı, havacılık ekonomisi konusunda uzman bağımsız bir şirkete yaptırılmıştı.

2015 yılının Ekim ayı sonunda tamamlanan sekiz sayfalık raporda, Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in ABD hatlarının 2014 yılı mâlî performanslarına ilişkin tahminî sonuçlar yer alıyordu.

Qatar-Airways_Boeing-787-Dreamliner_25_delivery_Nov-2015Buna göre; 2014 yılı içerisinde Körfezli havayolu şirketleri tarafından işletilen 23 ABD hattının 19 tanesi zarar etmişti.

Bu hatların yarıdan fazlasında, zarar oranı yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşmişti.

Üç taşıyıcının toplam zarar oranı ise %14,4 idi.

Rapora göre bu durum, Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in ABD pazarında daha da büyümek istemelerine karşı soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.

Raporda ayrıca, söz konusu şirketlerin ABD pazarında aşırı büyüdüğüne dikkat çekilerek, ekonomik açıdan şu anki durumun hiç de mâkul görünmediği vurgulanıyordu.


Posted

in