Okinawa Naha Havalimanı

Okinawa Naha Havalimanı (OKA)

Naha Havalimanı (IATA: OKAICAO: ROAH), Japonya’nın Okinawa Adası’nda bulunan bir meydandır.

Naha kent merkezinin 4 km kadar batısında yer alır.

Yolcu sayısı bakımından Japonya’nın yedinci büyük havalimanıdır.

Yılda yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet vermektedir.

İkinci Dünya Savaşı’nın önemli muharebe noktalarından bir tanesi olan Okinawa Adası’ndaki havalimanı ilk olarak askerî kullanım amacıyla 1933 yılında açılmış ve Oroku Havaalanı adını almıştı.

Okinawa Naha Havalimanı (OKA)

1945 yılında adayı işgâl eden ABD kuvvetleri, buranın ismini Naha Havalimanı olarak değiştirmiştir.

Daha o tarihlerde, 1947 yılında, Pan American World Airways ve Northwest Orient gibi iki önemli Amerikan havayolu şirketi buraya sefer yapmaya başlamıştır.

Okinawa Adası 1972 yılında yeniden Japonya’ya iade edilmiş ve 1982 yılında da, Naha Havalimanı, Amerikan kontrolünden Japon Hava Savunma Kuvvetleri’ne devredilmiştir.

Naha Havalimanı’nda, 18/36 doğrultusunda 3.000 metrelik tek bir pist bulunmaktadır. 2020 yılında hizmete açılması hedeflenen ikinci bir paralel pistin inşaatı da halen devam etmektedir.

Benzer şekilde, terminal binasındaki genişletme çalışmaları da sürmektedir.

Yılda yaklaşık 400.000 ton kargonun işlem gördüğü meydanda, yılda 150.000’den fazla uçak hareketi (iniş ve kalkış) yaşanmaktadır.

Aralarında Japan Airlines, All Nippon Airways, Asiana, Korean, Air China, China Airlines, EVA Air gibi firmaların olduğu bir çok havayolu şirketi, Okinawa Naha Havalimanı’na sefer düzenlemektedir.


Posted

in