Dünyanın En Uzun Uçuşu Yarışına, Qantas da Katıldı

Çok değil, bundan on gün kadar önce Qatar Airways, Doha – Auckland hattında (14.535 km) direkt seferlere başlayarak, dünyanın en uzun uçuşunu yapan havayolu haline gelmişti.

Bununla birlikte Singapore Airlines, 2018 yılında teslim alacağı çok uzun menzilli Airbus A350-900ULR tipi uçaklarla Singapur (SIN) ile Newyork Newark Havalimanı (EWR) arasında yeniden seferlere başlayabileceğini belirtmişti.

SIN – EWR hattı 15.344 km gibi oldukça uzun bir mesafeye sahip.

Qatar Airways ve Singapore Airlines’a son olarak, Avustralyalı taşıyıcı Qantas ekleniyor.

Şirket geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı açıklamada, 2018 yılının Mart ayından itibaren ülkenin batısındaki Perth kenti ile Londra Heathrow havalimanı arasında direkt seferlere başlayacağını belirtmişti.

Perth – Londra arasındaki mesafe ise 14.499 km.

Yani Qantas’ın uçuşu, çok az bir farkla Qatar Airways’in gerisinde kalıyor.

Qantas bu uçuşlarını, filosuna bu yılın sonuna doğru katılması planlanan Boeing 787-9 tipi uçaklarla yapacak. Bu hattaki bilet satışları, önümüzdeki Nisan ayında başlayacak.

Böylece Airbus ile Boeing arasında yeni bir rekabet sahası doğmuş olacak.

Superjumbo kategorisinde olmayan ama çok uzun menzilli uçabilen yeni nesil A350 ve B787’lerle, geçmiş yıllarda kârlı olmadığı için son verilmiş bazı hatların yeniden açılması gündeme gelecek.

Tabii bu noktada gözler, Qantas ile Emirates arasında 2013 yılında fiilen devreye giren yakın işbirliği anlaşmasına çevrildi.

Söz konusu anlaşma çerçevesinde Qantas, Avrupa’ya olan uçuşlarından sadece Londra Heathrow hattını açık bırakmış; bu hattaki uçuşlarını da Dubai’de bir duraklama yaparak icra etmeye başlamıştı.

Böylece uzun bir aradan sonra Qantas, Dubai’ye uğramadan doğrudan Londra’ya uçmaya başlamış olacak.

Neticede Singapore Airlines ve Qantas’ın planları bize şunu gösteriyor ki; Airbus A350 ve Boeing 787’nin uzun menzilli versiyonlarının hizmete girmesiyle birlikte, bazı havayolu şirketleri çok uzun mesafeli hatlarda direkt uçmaya başlayarak yolcularını ara bir havalimanında aktarma yapmak mecburiyetinden kurtarmış olacak.


Posted

in

Tags:

Comments

2 responses to “Dünyanın En Uzun Uçuşu Yarışına, Qantas da Katıldı”