Korean Air, Sorun Çıkaran Yolcuya Karşı Şok Tabancası Kullanacak

Güney Kore’nin milli havayolu Korean Air, uçakta saldırgan davranışlar sergileyen kural tanımaz yolculara karşı şok tabancası kullanmaya başlayan ilk havayolu oldu.

BBC’de yer alan habere göre havayolu, şimdiye kadar 5 yolcuya karşı elektroşok tabancası kullandı.

Korean Air, sorun çıkaran yolcuya karşı şok tabancası kullanacak

Korean Air, mürettebatın, “uçak içi şiddete kesin ve aktif olarak karşı koyması” için mevcut olan güvenlik yönergelerini değiştirmişti.

Havayolunun eski güvenlik mevzuatı, bayıltıcı silahların, yalnızca yolcuların ve mürettebatın hayatı tehlikede olduğu durumlarda kullanılmasına izin veriyordu.

Güney Kore’de uçak içi şiddet konusu geçtiğimiz haftalarda Amerikalı şarkıcı Richard Marx’ın sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla gündeme gelmişti.

Marx, Korean Air ile Hanoi’den Seul’e uçarken saldırgan bir yolcunun etkisiz hale getirilmesine yardımcı olduğunu yazmıştı.

Uçaktaki mürettebatın “eğitimsiz” olduğunu ileri süren Marx, uçuş ekibinin yeterli teçhizatının da bulunmadığını savunmuştu.


Korean Air, kabin ekibine elektroşok cihazı kullanımına ilişkin verilen eğitimi de medyaya gösterdi.

Hangi havayollarında şok tabancası olup olmadığı açıklanmazken, birçok şirket kabinde sorunlu yolcuyu kontrol altına almak için ip, yapışkan bant ve plastik kelepçe bulunduruyor.

Öte yandan Korean Air’in şok tabancası kullanmaya başlamasıyla kabinde bu cihazların uçuş güvenliğini tehdit edip etmediği ile ilgili tartışmalar da başladı.

Uzmanlar bu cihazların belirlenmiş bir risk taşımadığı kanaatinde.

Ancak cihazların, kullanıldığı insanlar da ölümlere varan ciddi sonuçları oluyor.

İngiltere’de 2003 yılından bu yana polis tarafından kullanılan şok tabancaları yüzünden 17 kişi yaşamını yitirdi.

IATA verilerine göre uçakta sorun çıkaran yolcuların sayısı geçen yıl yüzde 17 arttı.

2016 yılında sorunlu yolcuların neden olduğu 10.854 olay meydana geldi.