Berlin Brandenburg Havalimanı, 2018 Yılında Açılabilir

Berlin Brandenburg Havalimanı Terminali (Ağustos 2016)

Havayolu 101 ekibi olarak 2016 yılının Ağustos ayında, halen yapımı devam eden Berlin Brandenburg Havalimanı’nı ziyaret etmiş ve Almanya’nın başkentine hizmet verecek bu önemli tesisin ne zaman hizmete gireceğini konuşmuştuk.

Yeni havalimanı o tarihlerde, elde ettiği 2,2 milyar Euro tutarındaki ilave krediyle gündemdeydi.

Kredi konusunda Avrupa Birliği Komisyonu’ndan gelen onay, inşaatı devam etmekte olan havalimanına adeta rahat bir nefes aldırmıştı.

Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı için ön görülen yeni açılış tarihi şimdilik, 2017 yılının sonu olarak belirlenmişti.

Ancak yetkililer, geçmiş yıllarda defalarca yaşanan aksakıklar sebebiyle, bu tarih için bile emin bir biçimde konuşmaktan kaçınıyordu.

Zira Alman basınında konu hakkında yapılan değerlendirmelerde, yeni havalimanının ancak 2019 yılının üçüncü çeyreğinde açılabileceği öne sürülüyordu.

Berlin Brandenburg Havalimanı, 2018 Yılında Açılabilir

Ancak geçtiğimiz hafta Alman medyasında çıkan haberler, yeni havalimanının 2017 yılında da açılamayacağını işaret ediyor.

Terminalin elektroteknik altyapısında yaşanan sorunlar sebebiyle, açılışın bir süre daha ertelenebileceği konuşuluyor.

Bild Gazetesi’nin iddiasına göre, havalimanının önümüzdeki Mart ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısında, kesin açılış tarihi olarak 2018 yılının Nisan veya Mayıs ayı tespit edilecek.

Aynı yönetim kurulu toplantısında, 1,1 milyar Euro tutarında bir ilave kredi talebinde daha bulunulması da gündemde.

Söz konusu talebin önce Berlin ve Brandenburg belediyeleri, sonrasında da Avrupa Birliği tarafından kabul edilip edilmeyeceği ise tam bir muamma.

Bakalım bu kez planlanan açılış tarihi gerçeğe dönüşecek mi; yoksa açılış tarihi bir süre daha ertelenecek mi?

Berlin Brandenburg Havalimanı’nın Hikâyesi

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı

Batı ve Doğu Almanya’nın 1990 yılında birleşmesinin ardından Berlin yeniden, Almanya’nın başkenti olmuştu.

Takip eden yıllarda kent baştan aşağıya yenilenirken sıra tabii olarak havalimanlarının durumuna da gelmişti.

O tarihlerde Berlin’de üç farklı havalimanı faaliyet gösteriyordu:

Tempelhof (THF), Tegel (TXL) ve Schönefeld (SXF).

Yeni havalimanı projesi, neredeyse 20 yıllık bir karar verme sürecinin ardından başlamış ve açılış tarihi olarak 2008 yılı belirlenmişti.

Berlin için tek havalimanlı bir yapı tercih edilmişti. Yani yeni havalimanı açıldığında, diğer üç havalimanı kapatılacaktı. (Tempelhof 2008’de kapatıldı)

Berlin’deki havalimanlarının işletmecisi, 2 Mayıs 1991 tarihinde kurulan Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB) adlı şirket.

Bu şirketin %37’şer hissesi Berlin ve Brandenburg eyaletlerine aitken, geri kalan %26 oranındaki bölüm Federal Alman Devleti’nin mülkiyetinde bulunuyor.

Şirket, yeni havalimanının yanı sıra, kentteki mevcut diğer iki havalimanının, Tegel (TXL) ve Schönefeld’in (SXF) de işletmecisi durumunda.

Neticede inşaatına 2,5 milyar Euro tahminî mâliyet ile 5 Eylül 2006 tarihinde başlanan yeni havalimanının planlanan açılış tarihi 2008 yılından 2011 yılının Ekim ayına; yani kış tarifesine geçiş dönemine kaydırılmıştı.

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı - Google Earth

Berlin (BER) Willy Brandt Havalimanı – Google Earth

Ancak çalışmalar bu tarihe yetiştirilemeyerek açılış, 3 Haziran 2012’ye ertelenmişti.

Bunun sebebi olarak güvenlik tarama sistemlerinde yaşanan gecikme gösterilmişti.

Projeye büyük bir hassasiyetle yaklaşan Almanlar, yeni havalimanındaki denemelere 2011 yılının Kasım ayında başladı.

Şubat 2012’den itibaren yolcu check-in bagaj sistemlerinin testlerinde yaklaşık 10.000 gönüllü görev aldı ve 2012 yılı Nisan ayı sonunda tüm testler başarıyla sonuçlandı.

Havalimanı otelindeki çarşaf ve yastıklardan, duty-free dükkânlarındaki çikolatalara kadar her şey hazırdı.

Açılış töreni için davetiyeler gönderilmeye başlanmıştı.

Ancak 2012 yılı Mayıs ayı içerisinde havalimanının yangın söndürme sistemlerinde bir sorun tespit edildi.

Hem Almanlar hem de tüm havayolu camiası büyük şaşkınlık içerisindeydi. Zira yeni havalimanının açılışı son anda iptal edilmiş; açılış önce 17 Mart 2013’ye, ve ardından bir kez daha ertelenerek, 27 Ekim 2013 tarihine ötelenmişti.

Berlin (BER) Havalimanı - plan

Berlin (BER) Havalimanı – plan

Bu noktada gecikmenin sebebi olarak ise, yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar açıklanmıştı.

O tarihlerde Berlin’de yapılan bir ankette halk, gündemde olan açılış tarihine inanmadığını belirtmiş ve projenin içine düştüğü durumdan, Berlin Havalimanı işletmesinin yönetimini sorumlu tutmuştu.

Berlin Belediye Başkanı ve aynı zamanda havalimanı projesini yürüten kurulun başkanı olan Klaus Wowereit, önce projedeki görevinden ve daha sonra da 2014 yılı sonunda belediye başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak 2013 yılı Ocak ayında, inşaat projesinin teknik patronu Horst Amann tarafından yapılan bir açıklamayla, açılışın ancak 2015 yılı içerisinde yapılabileceği belirtilmişti.

Yangın söndürme sistemindeki aksaklık ve diğer bazı sorunlar sebebiyle projenin bitiş tarihi sürekli sarkıyordu.

2015 yılı ortalarına gelindiğinde, Berlin Havalimanları İdaresi sözcüsü Ralf Kunkel, havalimanı inşaatının en iyi ihtimalle 2016 yılının Mart ayında biteceğini ve yapılacak testlerin ardından açılışın ancak 2017 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

Günümüz itibarıyla Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı için ön görülen resmî açılış tarihi 2017 yılının üçüncü çeyreği olsa da, yazımının girişinde de belirttiğimiz üzere kulislerde açılış için 2019 yılının üçüncü çeyreği telaffuz edilmeye başlandı bile.

Berlin Brandenburg Havalimanı Terminali (Ağustos 2016)

Berlin Brandenburg Havalimanı Terminali (Ağustos 2016)

Proje hedeflerindeki muazzam sapma, beraberinde bir çok sorunu da getirdi.

Hatırlanacağı üzere, proje aşamasında 2,5 milyar Euro olan ve yapım aşamasında 3 milyar Euro’ya yükseltilen maliyet öngörüsü, önce 4,2 milyar Euro ve son olarak da 5,1 milyar Euro şeklinde güncellenmişti.

Yukarıda bahsettiğimiz 2,2 milyar Euro tutarındaki ilave finansman ile birlikte maliyetin 7 milyar Euro’yu aşması çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

Yine yeni gündeme gelen ve Mart 2017’deki yönetim kurulu toplantısında tartışılması muhtemel 1,1 milyar Euro’luk kredinin de kabul edilmesi halinde, projenin toplam maliyeti 8 milyar Euro’yu da aşacak.

Bunun yanı sıra, Berlin için düşünülen tek havalimanlı sistemden de vazgeçilmek zorunda kalındı.

Brandenburg açılsa dahi, Tegel ve Schönefeld’in daha uzunca bir süre Berlin’de hizmet vermeye devam edeceği belirtiliyor.

Zaten yan yana olan Brandenburg ve Schönefeld havalimanı terminallerinin uzun vadede birleştirilmesi de söz konusu.


Posted

in

Comments

One response to “Berlin Brandenburg Havalimanı, 2018 Yılında Açılabilir”