Çin ve Rusya, Geniş Gövdeli Uçak Üretecek

comac_uac_cin_rusya_ucak_uretim_china_russia_kasim-2016Çin ve Rusya, geçtiğimiz hafta yaptıkları bir açıklamayla, uzun menzilli – geniş gövdeli yolcu uçağı üretiminde yapmakta oldukları işbirliğini hızlandıracaklarını duyurdu.

Çin ve Rusya, ismi henüz açıklanmayan ve Çin’de düzenlenen havacılık fuarında şimdilik sadece bir maketi sergilenen bu uçakla, Airbus ve Boeing’in küresel pazardaki hâkimiyetine meydan okumayı hedefliyor.

Çin devletinin sahibi olduğu uçak üreticisi Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) ve Rusya’dan United Aircraft Corp of Russia, tedarikçi seçimine başladıklarını açıkladı.

Bu iddialı projenin mâlî ve teknik ayrıntıları hakkında henüz bir bilgi verilmezken, konuyla ilgili Batılı uzmanlar, Rus-Çin ortak yapımı olacağı belirtilen geniş gövdeli uçağın siyasî odaklı bir girişim olduğunu ve mâkûl maliyetler çerçevesinde gerçekleşmesinin o kadar da kolay olmadığına dikkat çekiyor.

comac_uac_cin_rusya_ucak_uretim_kasim-2016COMAC Geniş Gövdeli Uçak Departmanı Genel Müdürü Guo Bozhi ise, iki ülke arasında 50-50 ortaklık şeklinde kurulacak şirketin Şanghay merkezli olacağını ve operasyona bu yıl içerisinde başlayacağını belirtti.

Şirketin merkezinin Şanghay’da olması, projede ağır basan tarafın Çin olacağı şeklinde yorumlanıyor.

İlk olarak 2014 yılında duyurulan ancak şimdiye dek biraz yavaş ilerleyen proje çerçevesinde üretilecek ilk prototip uçağın 2022 yılında ilk uçuşunu yapması ve 2025 yılından itibaren hizmete girmesi hedefleniyor.

280 koltuk kapasitesine ve 12.000 km menzile sahip olacak temel modelin yanı sıra, farklı özelliklerde iki ayrı modelin daha üretileceği gelen haberler arasında.

Çin ve Rusya uçak üretimi konusunda her ne kadar teknoloji sahibi olsalar da, son derece karmaşık bir yapıya sahip olan geniş gövdeli uçak üretiminde yine dış yardım alma yoluna gidebilirler.

Özellikle söz konusu yeni uçakta kullanılacak motorların, yine Batılı şirketlerden bir tanesinden alınabileceği belirtiliyor.

COMAC ARJ21 ve C919

Öte yandan, Çinli COMAC firması tarafından üretilen, bölgesel jet segmentindeki yolcu uçağı ARJ21, lansman müşterisi olan Chengdu Airlines filosunda 28 Haziran 2016 tarihi itibarıyla yolcu seferlerine başlamıştı.

Comac ARJ21-700, yaptığı ilk resmî yolcu seferinin ardından Şanghay Havalimanı'nda görülüyor (28 Haziran 2016)
Comac ARJ21-700, yaptığı ilk resmî yolcu seferinin ardından Şanghay Havalimanı’nda görülüyor (28 Haziran 2016)

İlk kez Çin’de üretilen bir yolcu uçağı, resmî ticarî seferlere başlarken, Comac ARJ21’in projeye ilk başlandığında hedeflenen tarihten 10 yıl kadar gecikmeyle hizmete girmiş oluyordu.

COMAC bunun yanı sıra, 2015 yılının Kasım ayında dar gövdeli yolcu uçağı C919’u tanıtmıştı.

C919, Airbus A320 ve Boeing 737 ailesinin muadili bir segmentte yer alıyor ve bu uçak için şu ana kadar, tamamına yakını Çinli yerel firmalardan olmak üzere 500’ün üzerinde sipariş alınmış durumda.

Comac_C919_aircraft
Comac C919

İki kabin sınıflı düzende 156 koltuk kapasitesi olan C919, tek sınıflı yerleşimde 174 koltuk alabiliyor.

İlk teslim tarihi olarak 2018 yılı düşünülen uçağın menzili, koltuk kapasitesine göre 4.000 ile 5.500 km arasında değişiyor.

C919 projesinin başarıya ulaşması halinde, çift koridorlu – geniş gövdeli C929 (300 koltuk) ve C939 (400 koltuk) modellerinin de üretilmesi düşünülüyordu.

Bu açıdan bakıldığında, Çin devletinin C919 projesini, Rusya ile birlikte geliştirilen projeyle birleştirip birleştirmeyeceği merak konusu.


Posted

in

Comments

One response to “Çin ve Rusya, Geniş Gövdeli Uçak Üretecek”