Qantas, Marka Kimliğini Yeniledi

Qantas, marka kimliğini yeniledi (Ekim 2016)
Qantas, marka kimliğini yeniledi (Ekim 2016)

Avustralya denildiğinde belki de akla ilk gelen şirket olan Qantas, marka kimliğini yeniledi.

Qantas böylece, 100 yıla yaklaşan tarihinde beşinci kez, uçaklarının kuyruğunda yer alan efsane logoyu değiştirmiş oldu.

1920 yılında kurulan şirket ilk olarak 1944 yılında kanguru temalı bir kuyruk logosu kullanmıştı.

Son derece ikonik bir görünüme sahip olan kuyruk logosu, Qantas uçaklarının dünyanın dört bir yanında en kolay bir şekilde fark edilmesini sağlıyor.

Qantas’ın bu noktada yapmış olduğu en son değişiklik 2007 yılındaydı ve o tarihte filoya katılan Airbus A380’e bir karşılama töreni niteliğindeydi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu defaki değişiklik, bundan bir yıl kadar sonra filoya katılacak olan Boeing 787 Dreamliner için bir hazırlık anlamına geliyor.

qantas_logo_1930-2016_history_brand

Qantas’ın yeni marka kimliği, daha önceleri Qantas’a ait lounge’ların, A380 kabininin ve Skybed’in dizayn eden Marc Newson ile Avustralyalı tasarım ajansı Houston Group’un birlikte çalışmaları sonucu doğru.

Yeni marka kimliği ilk olarak dijital mecralarda, kurumsal kimliğe ilişkin işaret ve tabelalarda ve reklamlarda kullanılacak.

Pilot ve kabin memuru üniformaları da yenilendi ve Ekim 2016 sonu itibarıyla kullanılmaya başlandı.

Filodaki uçaklar, büyük bakıma girdikleri zamanlarda yeni tasarıma göre peyderpey yeniden boyanacak. Qantas’ın 100. kuruluş yılı olan 2020’ye gelindiğinde, tüm uçakların yeni tasarıma sahip olması hedefleniyor.

Yeni marka kimliğine ilişkin yapılan törende ayrıca Boeing 787’lerde yolcuların beğenisine sunulacak olan Business Suite ve Economy Class koltukları da tanıtıldı.

qantas_history_livery_aircraft_brand_new_2016Qantas’ın Yeni Marka Kimliği Nasıl?

  • Uçakların kuyruğundaki kanguru deseni yenilendi. Kullanılan gölgelendirmeyle, kanguru desenine bir derinlik ve hareket hissi katıldı.
  • Kuyruğun tepesinden başlayıp, uçak gövdesinin altına kadar uzanan gümüş renkli bir bant ilave edildi. Böylece hem daha “premium” bir hava edildi hem de kırmızı kuyruğun, uçağın diğer bölümleriyle iyi bir kontrast oluşturması sağlandı.
  • Aynı kanguru deseni uçakların kanat uçlarına da yerleştirildi. Böylece uçak içerisinden yolcular tarafından çekilen fotoğraflarda, uçan kangurunun net bir biçimde görünmesi sağlandı.
  • Kanguru deseni, uçakların motorlarında da bulunacak.
  • Qantas’ın yazı tipi daha net, daha akıcı bir hale getirildi. Geniş gövdeli uçaklarda 1,5 metreyi bulan “Qantas” yazısının renk tonu da biraz hafifletildi.
  • Qantas yazısı, uçakların karnına da yazılacak. Bu sayede, özellikle iniş ve kalkış aşamasında yerden bakanlar, Qantas yazısını net bir biçimde görebilecek.
  • Yine uçakların üzerinde bulunan ve Qantas yazısının hemen arkasında yer alan “Spirit of Australia” ibaresi de, yukarıda belirtilen şekilde yenilendi.
  • 1968 yılında 1984 yılına kadar Qantas uçaklarının kuyruğunu süsleyen kanatlı kanguru deseni yeni dönemde, Qantas’ın zengin tarihine atfen, kokpit penceresinin hemen altında kendisine yer buldu.

Posted

in

Tags:

Comments

One response to “Qantas, Marka Kimliğini Yeniledi”