Indigo_ Airbus_take_off

IndiGo, Başarılı Performansıyla Dikkat Çekiyor

indigo_logoHindistanlı düşük maliyetli havayolu şirketi IndiGo (IATA: 6EICAO: IGO), 2006 yılında kurulmasına karşın sektör genelinde ilk olarak, 2011 yılının Ocak ayında verdiği 180 adetlik Airbus A320 siparişiyle tanınmıştı.

IndiGo, 2015 yılının Ağustos ayında, 250 adetlik bir Airbus A320 siparişi daha vererek, toplam rakamı 430’a yükseltmişti.

Bu devasa siparişin 410 adetlik bölümü A320neo, 20 tanesi ise A321neo tipinde.

Dev sipariş kapsamındaki ilk uçağını Mart 2016‘da teslim alan IndiGo’nun filosunda şu an itibarıyla 10 adet A320neo hizmet veriyor. Yani geride teslim alınmayı bekleyen 420 uçak bulunuyor.

Filodaki toplam uçak sayısı ise, tamamı A320 ailesinden olmak üzere, 119.

IndiGo, Başarılı Performansıyla Dikkat Çekiyor

O tarihlerde bu siparişe şüpheyle yaklaşılmasına karşın, aradan geçen süre içerisinde IndiGo, istikrarlı seyrini devam ettirdi.

Hem de Hindistan gibi, geçmişte bir çok büyük havayolu şirketinin iflas ettiği veya iflasın eşiğine geldiği bir pazarda.

Geçtiğimiz yıllarda aralarında Air Deccan, Kingfisher ve ModiLuft gibi taşıyıcıların da bulunduğu 20’den fazla şirket göklere veda etmek zorunda kalmıştı.

IndiGo ilk olarak 2012 yılının Temmuz ayında Hindistan iç hat pazar payını %27 oranına çıkartarak, Jet Airways’in önünde liderliğe yükselmişti.

Jet Airways ve ona bağlı düşük maliyetli taşıyıcı markası JetKonnect‘in (daha önce JetLite) aynı dönemdeki pazar payı ise %26,6 mertebesinde gerçekleşmişti.

Günümüze geldiğimizde, IndiGo’nun Hindistan iç hat pazarındaki payının %40 seviyesine ulaştığını ve en yakın rakibi Jet Airways’in ise %25 civarında kaldığını görüyoruz.

Hindistan iç hat pazar payları
Hindistan iç hat pazar payları

Günde 800’ün üzerinde sefer yapan şirket 2015/16 mâli yılında 2,5 milyar USD ciroya ulaşıp, 296 milyon USD net kâr elde etmişti.

2016 yılında Hindistan iç hatlarındaki yolcu sayısının 100 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde RDC Aviation’ın web sitesinde yayınlanan bir makalede, IndiGo’nun başarılı performansı, “S-Eğrisi” bağlamında ele alındı.

S-Eğrisi, bir değişkende zaman içerisinde gerçekleşen büyümeyi, bir başka değişken üzerinden tanımlamaya yarayan bir ekonometrik araç şeklinde tarif edilebilir. Bu sayede bir şirketin veya ürünün, zaman içerisindeki performansını tahmin etmek mümkün olabiliyor.

Havayolu sektöründeki kullanımında S-Eğrisi, bir havayolu şirketinin pazara arz etiği kapasiteyle, aynı şirketin pazar payı arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.

Benzer şekilde, belli bir hattaki uçuş frekansıyla yolcu sayısı arasındaki ilişkiyi de buradan görmek mümkün.

Aşağıdaki örnekte, ABD iç hatları yer alıyor.

Havayolu sektöründe uçuş frekansı & pazar payı ilişkisi
Havayolu sektöründe uçuş frekansı & pazar payı ilişkisi

Belli bir hattaki uçuş sayısının %20’sini sağlayan bir havayolu şirketi, o hattaki toplam yolcunun ise ancak %8’ini kazanabiliyor. Aynı hattaki uçuşların %70’ini gerçekleştiren bir şirket ise, yolcuların %86’sını kendisine çekmeyi başarabiliyor.

Bu şekilde bir pazar hâkimiyeti kuran bir şirket zaman içerisinde ortalama bilet fiyatlarını da yukarı çekmeyi başarabiliyor.

IndiGo’nun başarılı performansında, işte yukarıda bahsettiğimiz bu yoğunlaşma yatıyor.

109 uçaklık filosuyla şirket sadece 41 hatta sefer düzenliyor.

IndiGo’nun uçuş ağındaki ilk 10 destinasyon, arz edilen toplam kapasitenin %52’sini oluşturuyor.

IndiGo'nun en yoğun kapasite arz ettiği ilk 10 hat
IndiGo’nun en yoğun kapasite arz ettiği ilk 10 hattaki payı

Yukarıdaki grafikteki kırmızı karecikler, her bir hattaki tüm havayolu şirketlerinin ortalama kapasite arzını belirtiyor. Görüldüğü üzere IndiGo, tüm bu hatlarda ortalamanın çok üzerinde kapasite arz ediyor.

Ve IndiGo, düşük maliyetli kategorisindeki Spice Jet’e nispeten daha yüksek fiyatlardan bilet satabiliyor.

Comments

One response to “IndiGo, Başarılı Performansıyla Dikkat Çekiyor”