Temel Kotil, THY’ye Veda Etti

THY_Temel Kotil_Best Business Class Catering_2013_Skytrax
Temel Kotil, Skytrax 2013 ödül töreninde

Türk Hava Yolları (THY) tarihinin iş başında en uzun süre kalan genel müdürü Temel Kotil, yıllardır başarıyla yürüttüğü görevinden ayrıldı.

Kotil’in bundan böyle, TAI için ter dökeceği belirtiliyor.

Bu vesileyle, 2003 – 2016 yılları arasında THY’de başarıdan başarıya koşan Kotil’in, hem Türk sivil havacılık hem de THY tarihine geçtiğini, bazı bilgiler ışığında vurgulamak gerekiyor.

Temel Kotil, 1956’da bir anonim ortaklık olarak yeniden yapılandırılan THY’nin tarihinde en uzun süre genel müdürlük yapan kişi olarak rekor kırdı. Bu rekor daha öncesinde Yusuf Bolayırlı’ya aitti.

Bolayırlı, 4 Ağustos 1997 tarihinde atandığı THY Genel Müdürlüğü makamında yaklaşık beş buçuk sene görev yaptıktan sonra 17 Şubat 2003 tarihinde emekli olmuştu.

Bolayırlı’dan bu görevi devralan Abdurrahman Gündoğdu ise iki senelik bir sürenin sonunda bayrağı Temel Kotil’e teslim etmişti.

2003 yılının Nisan ayında Genel Müdür (Teknik) Yardımcısı olarak THY’ye adım atan ve 18 Nisan 2005 tarihinde yapılan yıllık genel kurulun ardından Genel Müdür koltuğuna oturan Temel Kotil, bugüne kadar 11 yılı aşkın bir süre bu görevde kalarak, şirket tarihinin rekorunu kırdı.

THY’nin, “Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi” döneminden günümüze kadar geçen 83 yıllık tarihine baktığımızda ise, Temel Kotil’den önceki genel müdürlük rekorunun, 1938-1946 tarihleri arasındaki yaklaşık 8 yıllık hizmet süresiyle, Em.Plt.Kur.Alb. Ferruh Şahinbaş’a ait olduğunu görüyoruz.

Yeniden Temel Kotil’e dönmek gerekirse; 2005-2016 döneminde tam 160 yurt dışı uçuş noktasının THY’nin uçuş ağına dahil olduğunu söylememiz gerekiyor.

Kotil’den önceki rekorun sahibi Bolayırlı’nın genel müdürlüğü döneminde açılan yeni dış hat sayısı ise sadece 17 olmuştu.

Temel Kotil’in idaresinde geçen 11 yıllık dönemde, THY’nin diğer istatistiklerinde de benzer dramatik büyüme rakamlarına rastlamak mümkün.

Yolcu sayısı 12 milyondan, 60 milyona; elde edilen toplam gelir miktarı da 2,8 milyar TL’den neredeyse 30 milyar TL mertebesine yükseldi.

Aynı dönemde filodaki uçak sayısı 65 adetten 330’un üzerine kadar çıkarken, THY filosunun koltuk kapasitesi de 12.000’den, 50.000’e yükseldi.

Şirket, dünyanın dört bir yanında neredeyse 300 noktaya sefer yapıyor.

Havayolu 101 olarak Temel Kotil’e hayırlı olsun diyor, kariyerinin devamında başarılar diliyoruz.

Comments

One response to “Temel Kotil, THY’ye Veda Etti”