TripAdvisor, Havayolu Şirketlerini Değerlendirmeye Başladı

THY'nin, TripAdvisor'daki değerlendirme tablosu (Ağustos 2016)
THY’nin, TripAdvisor’daki değerlendirme tablosu (Ağustos 2016)

Son 20 yıl içerisinde hızla yaygınlaşan internet kullanımı, seyahat sektörünü temelden etkilemiş ve büyük bir dönüşümü beraberinde getirmişti.

Bunun sonucunda, bir otel, bir havayolu şirketi ve hatta gidilmesi düşünülen bir destinasyon hakkında online ortamda daha önce paylaşılmış olan görüşler ve öneriler, kişilerin seyahat tercihlerini şekillendiren en önemli etken haline geldi.

Seyahat sektörünün önde gelen “görüş paylaşım” platformlarından bir tanesi olan TripAdvisor, artık havayolu şirketlerini de değerlendirmeye başladı.

16 yıllık geçmişi bulunan TripAdvisor halihazırda, dünya genelindeki 6,5 milyon otel, restoran ve destinasyon hakkında 350 milyonu aşkın değerlendirmeyi seyahat severlerin dikkatine sunuyor.

Böylesine güçlü bir platformun havayolu şirketlerini de kapsama alanı içerisine alması, bu açıdan bakıldığında son derece önemli.

Havayolu şirketleri, koltuk konforu, diz mesafesi, uçak içi eğlence sistemi, ikram, kabin ekibinin davranışları, fiyat-kazanç oranı, temizlik ve check-in ve boarding süreci bazında, TripAdvisor platformunda yolcular tarafından beş puan üzerinden oylanıyor.

Tripadvisor review criteriaBunun yanı sıra değerlendirme yapan yolcular, seyahat ettikleri havayolu şirketini, diğer kişilere ne derecede tavsiye ettiklerini 10 üzerinden puan vererek belirtebiliyor.

100 karakterlik bir alanda ayrıca, serbest yazı şeklinde fikir bildirmek de mümkün.

Sonuçta ortaya, her havayolu şirketine ait bir “FlyScore” çıkmış oluyor.

Ve TripAdvisor’ı kullananlar, havayolu seçimi öncesinde şirketleri FlyScore bazında sıralayarak tercihlerini yapabiliyor.

The Economist dergisinin konuyla ilgili haberinde, TripAdvisor’ın havayolu şirketlerini de değerlendirmeye başlamasının uzun vadede ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiliyor.

Günümüzde yolcular, uçak bileti için arama yaptıklarında çıkan sonuçları çok büyük oranda fiyata göre sıralıyor.

TripAdvisor’da yeterli miktarda değerlendirmenin birikmesiyle birlikte belki de bu durum değişecek ve yolcular, havayolu seçimi yaparken fiyatın yanı sıra, genel değerlenirme puanına da bakacak.

Ve mesela sadece 30-40 USD daha fazla ödeyerek, yolcularına daha fazla konfor sunan bir havayolu şirketine yönelecek.

Havayolu şirketlerini online ortamda değerlendirme konusu tabii ki yeni bir şey değil.

Tripadvisor price finderRoutehappy firması bunu uzun yıllardır yapmakta.

Ancak TripAdvisor’ın bu konudaki geniş veritabanı ve kullanım miktarı düşünüldüğünde, bu platformdaki havayolu değerlendirmelerinin çok daha büyük bir etkiye sahip olması beklenebilir.

Burada daha şimdiden binlerce havayolu değerlendirmesi toplanmış durumda.

Mesela; THY hakkındaki değerlendirme sayısı 3.000’i aşmış durumda.

Air France 3.500, British Airways 5.000, Delta 5.700, Emirates 6.000, LATAM 3.500, Lufthansa 3.700, Ryanair 6.900, Southwest 4.000 ve United 4.600 farklı değerlendirmeyle dikkat çeken diğer havayolu şirketleri.

Kim bilir belki de TripAdvisor’un bu hizmeti sayesinde, hizmet kalitesi nispeten yüksek olan havayolu şirketlerinin şikâyetçi olduğu konuların başında gelen emtialaşma yani yolcuların tercihlerini tamamen bilet fiyatı bazında yapması olgusu da gelecek yıllarda bir miktar değişecek.

Comments

One response to “TripAdvisor, Havayolu Şirketlerini Değerlendirmeye Başladı”