Lufthansa_Boeing 747_Bayern

Lufthansa, Körfez’le İşbirliği Yapacak mı?

Alman havayolu devi Lufthansa’nın, Körfez’deki havayolu şirketleri Emirates, Etihad ve Qatar Airways ile olan ilişkisinde yakın bir gelecekte bir değişiklik olacak mı acaba?

Bilindiği üzere Lufthansa, söz konusu rakiplerinin devlet desteği aldığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını iddia ediyor.

Körfez’deki Havayolu Şirketleri, Avrupalıları Zorluyor

Lufthansa_Boeing 747_BayernEtihad Airways’in inorganik büyümesine, Emirates ve Qatar Airways’in organik bir biçimde büyümesi de eklenince, başta Air France ve Lufthansa olmak üzere, Avrupalı bazı havayolu şirketleri bu yeni duruma karşı seslerini yükseltmeye başlamıştı.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Avrupa’daki bir çok havalimanında uygulanan gece uçuş yasakları (night curfew), havacılıkla ilgili bazı yerel vergiler, karbon emisyonu sistemi, grev hakları gibi bir takım etkenlerin, Körfez merkezli havayolu şirketlerine karşı kendilerini haksız bir rekabet ortamıyla baş başa bıraktığını dile getirmişti.

Spohr, söz konusu rakiplerinin elde ettiği devlet sübvansiyonunun 40 milyar USD’yi bulduğunu iddia etmişti.

Bu gelişmelere karşı bir açıklama yapan Etihad CEO’su James Hogan ise, “Etihad Airways olarak Avrupa’ya bağlılığımız sürüyor. Ancak bir avuç korumacı rakip tarafından gösterilen ve artan direnç, bizim gelişimimizi sınırlamaktan öte istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Büyümemizin kısıtlanması veya yatırımlarımızın riske girmesi halinde gerçek zarar gören taraf; istihdam, bağlantılı uçuş, yerel ve ulusal ekonomilerde yatırım fırsatları ve tüketici tercihi kaybına uğrayan Avrupa olur.” demişti.

Bir Alman mahkemesi Etihad Airways ve airberlin arasındaki codeshare anlaşmasını iptal edince, taraflar arasındaki mücadele hukukî zeminde farklı bir hâl almaya başlamıştı.

“Lufthansa, Körfez’le İşbirliği Yapsın!”

Gulf CarriersAlmanya Ekonomi Bakanlığı’nda havacılık sektöründen sorumlu olarak görev yapan Brigitte Zypries ise, Lufthansa’nın Körfez’le olan ilişkisine çok farklı bir biçimde yaklaşıyor.

Brigitte Zypries, Lufthansa’nın rakiplerini hukukî yollarla sıkıştırmak yerine, onlarla işbirliğine gitmesi gerektiğini söyledi.

Zypries bu konuda, çatısı altında halihazırda Aer Lingus, British Airways, Iberia ve Vueling şirketleri bulunan IAG’yi örnek gösteriyor.

Hatırlanacağı üzere Qatar Airways, ilk olarak 2015 yılında IAG’ye %10 oranında ortak olmuş; geçtiğimiz aylarda ise bu payını önce %12, sonra da %15’e yükseltmişti.

Qatar Airways, IAG’deki payını %49’a kadar artırmayı hedefliyor.

Bunun yanı sıra, Katar Devleti’nin yatırım ajansı, Londra Heathrow Havalimanı işletmeci firmasında %20 oranında hisse sahibi durumunda.

Brigitte Zypries ayrıca, airberlin ve Alitalia’nın, Etihad ile yapmış olduğu işbirliklerini de Luthansa’ya örnek olarak gösteriyor.

Buna karşılık olarak Lufthansa yönetimi ise, halihazırda SunExpress üzerinden ortak oldukları Türk Hava Yolları (THY) kartını masaya sürüyor.

Lufthansa İcra Kurulu üyelerinen Harry Hohmeister yaptığı açıklamada, Emirates ile işbirliği yapmak yerine, THY ile olan mevcut ortaklıklarını geliştirebileceklerini söylüyor.

Hohmeister ayrıca, bundan iki yıl kadar önce THY ile aralarındaki codeshare anlaşmasını iptal ettiklerini hatırlatarak, THY ile yeniden codeshare anlaşması yapabileceklerini sözlerine ekliyor.

Bakalım önümüzdeki dönemde Lufthansa’nın yönü ne olacak?

Basra Körfezi mi, yoksa İstanbul Boğazı mı?