Uçakların Kuyruğundaki Delik Nedir?

Uçakların kuyruk bölgesinde yer alan delik nedir; ne işe yarar, biliyor musunuz?

Bu delik acaba, uçakların klima sistemleri için dışarıdan içeriye temiz hava almaya mı yarıyor?

Yoksa, uçuş sırasında tuvaletlerde biriken kirli su, bu delikten dışarı mı atılıyor?

Veya, uçağın kargo bölümünün havalandırma deliği olabilir mi burası?

Hayır, hiç biri değil.

Airbus A380 – Yardımcı Güç Ünitesi

Dikkatli uçak yolcularının fark etmiş olduğunu düşündüğümüz bu delik, Yardımcı Güç Ünitesi veya İngilizce söylenişiyle Auxiliary Power Unit (APU) olarak adlandırılan motor sisteminin egzoz noktasıdır.

Airbus A330

Genelde uçakların kuyruk kısmında bulunan ve akaryakıtla çalışan yardımcı güç ünitesi temel olarak üç amaçla kullanılır:

1- Uçak yerdeyken ve henüz motorları çalıştırılmamışken, kabin ve kokpit sistemlerinin ihtiyaç duyduğu elektriğin üretilmesinde,

2- Uçak motorlarının çalıştırılmasında,

3- Seyir esnasında uçakta motor arızası meydana gelmesi halinde, yine kabin ve kokpit sistemlerinin ihtiyaç duyduğu elektriğin üretilmesinde.

Boeing 777

Mesela 2009 yılında New York’ta Hudson Nehri’ne acil iniş yapmak zorunda kalan US Airways (Flight 1549) uçağında, yardımcı güç ünitesi hayatî bir rol oynamıştı.

Günümüzde, United Technologies ve Honeywell, uçaklar için yedek güç ünitesi üreten başlıca iki firmadır.

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 25 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

error: Content is protected !!