Lufthansa Technik - Airbus A380

Lufthansa Technik’ten Inovasyon Atağı

Lufthansa Technik - Airbus A380
Lufthansa Technik – Airbus A380

Lufthansa Technik, tamamı Lufthansa’ya ait bir havacılık teknik bakım şirketi.

1994 yılında Lufthansa çatısı altında ayrı bir şirket olarak yapılandırılan Lufthansa Technik, yıllar içerisinde gelişerek dünya genelindeki 26.000’den fazla çalışanıyla, 800 civarında müşteriye hizmet veren bir dev haline dönüştü.

Şirket şu anda yedi alt bölümden oluşuyor:

Bakım (Maintenance), Onarım (Overhaul), Parça Hizmetleri (Component Services), Motor Hizmetleri (Engine Services), VIP Hizmetleri (VIP Services), İniş Takımı Hizmetleri (Landing Gear Services) ve Orijinal Donanım İnovasyonu (Original Equipment Innovation).

Lufthansa Technik’ten Inovasyon Atağı

Bu bölümlerin ilk altı tanesi, önde gelen uçak teknik bakım merkezlerinin çoğunluğunda bulunuyor.

Ancak Orijinal Donanım İnovasyonu adlandırılan son bölüm, Lufthansa Technik için ayrı bir önem arz ediyor.

Bu birimden sorumlu başkan yardımcısı Andrew Muirhead yaptığı açıklamada, sektördeki diğer oyuncuların ürettiklerinden farklı bir şeyler yapmak istediklerini; bu yüzden de inovasyona büyük önem verdiklerini belirtiyor.

Lufthansa Technik’in Hamburg’ta bulunan inovasyon merkezindeki çalışmalar kapsamında şu ana kadar altı farklı ürün geliştirilmiş durumda.

Bunlardan ilki, hasta taşıma ünitesi.

Hasta taşıma ünitesi ile birlikte, bu ünitenin ihtiyaçlara göre değiştirilip düzenlenmesini sağlayan bir yazılım da geliştirilmiş.

Andrew Muirhead’in ifadesin göre bu ihtiyaçlar müşteriden müşteriye büyük farklılıklar gösterebiliyormuş.

Oksijen miktarı, ünitenin yanında bulunacak tıbbî ekipmanlar ve bunlara ilişkin depolama ve raf ihtiyaçları, müşteri talebi doğrultusunda ayarlanabiliyor.

Lufthansa Technik_Patient-Transport-Unit
Lufthansa Technik – Hasta Taşıma Ünitesi

Lufthansa Technik tarafından geliştirilen bir başka ürün ise, interaktif kişisel hareketli harita.

Tüm iOS ve Android tabanlı mobil cihazlara uyumlu olan ve yolcuların uçuş sırasında kullanabileceği bu haritada sadece uçağın seyrini görmekle kalmıyorsunuz.

Aynı zamanda, rota üzerindeki şehirlerde bulunan en iyi oteller, restoranlar ve güncel etkinlikler hakkında bilgilere de bu harita üzerinden ulaşmak mümkün.

Bu harita, uçaklarda bulunan mevcut IFE sistemine entegre edilebildiği gibi, ihtiyaç bulunması durumunda uçağa ayrı bir sunucu yerleştirilerek de kullanılabiliyor.

Lufthansa Technik_interactive personal moving map
Lufthansa Technik – Uçuş Haritası

Lufthansa Technik’in Hamburg’ta bulunan inovasyon merkezinde geliştirilen diğer bir ürün, Qantas tarafından kısa mesafeli uçuşlarda kullanılan uçak filosunun Business Class koltuklarına yerleştirilen iPad’ler için özel muhafaza kutuları.

Bu ürün sayesinde, çok daha pahalı IFE sistemi yerleştirmek yerine, özel kutuları içerisindeki iPad’leri koltuk arkasına monte etmek yeterli oluyor.

Aynı uçakta bulunan Economy Class yolcuları ise, kendi mobil cihazları üzerinden IFE sistemine erilebiliyor.

Lufthansa Technik_ruggedised-iPAD case-Qantas
Lufthansa Technik – Dayanıklı iPad Kutuları (Qantas)

Şirketin geliştirdiği bir diğer inovatif ürün ise indüksiyon ocağı.

Özellikle iş jetlerinin ve VIP uçaklarının hedeflendiği bu ürün, yolcu uçaklarının First ve Business Class’larında da kullanılabilir.

Standart uçak fırınlarına göre bir çok avantajı bulunan indüksiyon ocağı, temel olarak yemeklerin daha hızlı bir biçimde, daha lezzetli ve kaliteli bir biçimde hazırlanmasına imkân sağlıyor.

Lufthansa Technik_inductive oven
Lufthansa Technik – indüksiyon ocağı

Çok kısaca “Chair” adı verilen ve yine ilk aşamada iş jetlerinin ve VIP uçaklarının hedeflendiği, isteğe göre uyarlanabilir, 16 G şiddetindeki çarpmalara dayanıklı koltuk da, Lufthansa Technik tarafından geliştirilmiş.

Lufthansa Technik_Chair
Lufthansa Technik – Chair

Henüz tasarım aşamasında bulunan ama son derece ilgi çekici bir diğer ürün ise DishwashAir.

Sektörün içerisindekiler iyi bilir; özellikle uzun menzilli uçuşlarda uçağa yüklenen ikram malzemelerinin sayısı ve dolayısıyla ağırlığı bir hayli artar.

Kirlenen bir tabağın veya çatal bıçak gibi unsurların uçakta yıkanıp yeniden kullanılması mümkün değildir.

İşte DishwashAir adlı bu ürün, ikram malzemelerinin uçuş sırasında yıkanarak yeniden kullanılmasını ve bu sayede de hem toplam malzeme ağırlığının hem de malzeme maliyetinin azaltılmasını hedefliyor.

Lufthansa_Technik_dishwashair
Lufthansa Technik – DishwashAir

Posted

in