Amazon.com logo

Amazon, Uçak Filosundan Sonra Bu Kez Havalimanı Peşinde

Amazon.com logoDünyanın en büyük perakendecisi Amazon.com, teslimat sürecini daha da hızlandırmak ve lojistik maliyetlerini düşürmek amacıyla, bu defa havalimanı satın almaya karar verdi.

Basına yansıyan bilgilere göre Amazon, Almanya’nın Frankfurt kenti civarında bulunan Hahn Havalimanı için teklif veren üç adaydan bir tanesi oldu.

Hatırlanacağı üzere Amazon, geçtiğimiz Mart ayında, 5 ilâ 7 yıl boyunca kendi teslimat operasyonunda kullanmak üzere 20 adet Boeing 767 kiralamıştı.

Kiralanan uçaklar, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştı.

Aynı günlerde Amazon, İngiltere, Almanya ve Polonya’yı kapsayan bir de Boeing 737-300F uçağı operasyonu başlatmıştı.

Amazon, Uçak Filosundan Sonra Bu Kez Havalimanı Peşinde

Amazon.com_Boeing 767Frankfurt Hahn Havalimanı, Amazon’un Avrupa operasyonlarını birbirlerine bağlaması açısından gayet uygun bir konumda bulunuyor.

Genelde düşük maliyetli taşıyıcıların sefer düzenlediği Hahn Havalimanı, buraya yapılan uçuşların azalmasının ardından son yıllarda sürekli zarar etmekte.

2007 yılında 4 milyon yolcuyu ağırlayan havalimanı, 2015 yılında ise sadece 2,6 milyon yolcuya ulaşabildi.

2009 yılında Fraport, bu havalimanındaki %65 oranındaki hissesini 1 Euro sembolik bedel karşılığında satmıştı. Tabii bu satışa, havalimanının 120 milyon Euro tutarındaki borcu da dahildi.

Aradan geçen sürede bir türlü istenen performansı gösteremeyen Hahn Havalimanı, bir kez daha yeni sahibini arıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Amazon, Avrupa’daki teslimat sürecini hızlandırmak için bir Boeing 737-300F kullanmaya başlamıştı.

Hahn Havalimanı’nın satın alınması halinde, bu tip bir uçakla Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın tamamı ve hatta Kuzey Afrika sahilleri, Amazon’un kapsama alanına girmiş olacak.

Böylece mesela, İspanya’daki bir depodan çıkan bir ürün, Almanya üzerinden geçerek ertesi gün Polonya’daki bir müşteriye teslim edilebilecek.

Bu sayede Amazon Prime programı, Avrupalı müşteriler için daha da cazip hale gelecek.

Amazon, şu an itibarıyla Avrupa’da beş farklı depoya sahip:

1- Amazon.co.uk (İngiltere) 132 milyon ürün
2- Amazon.de (Almanya) 118 milyon ürün
3- Amazon.fr (Fransa) 99 milyon ürün
4- Amazon.it (Italya) 70 milyon ürün
5- Amazon.es (Ispanya) 67 milyon ürün

Frankfurt Hahn Airport_Atlas_cargo
Frankfurt Hahn Havalimanı

Frankfurt Hahn üzerinden bu depoların hızlıca birbirlerine bağlanması, müşterilere sunulan ürün çeşitliliği açısından da önemli katkılar sağlayabilir.

Uçak ve havalimanı projelerinin başarılı olması durumunda Amazon, önümüzdeki yıllarda kendi tedarik zincirini kendisi yöneten dev bir perakende + lojistik şirketi haline dönüşebilir.

Bu gelişmenin yansıması sadece müşteri tarafında değil, Amazon.com’u bir pazar yeri mantığı çerçevesinde kullanan üçüncü parti satıcılarda da görülebilir.

2013 yılında hazırlanan ve bu yıl resmen duyurulması beklenen Global Supply Chain by Amazon adlı proje çerçevesinde, Amazon.com üzerinden satış yapan üçüncü parti satıcıların ürünleri, DHL, UPS veya FedEx gibi lojistik firmaları yerine, Amazon’un kuracağı sistem üzerinden teslim edilecek.

Şu anki rakamlara göre, lojistik giderlerinde elde edeceği %10 oranında bir tasarruf, Amazon’un kasasında neredeyse 1 milyar USD ilave paranın kalması anlamına geliyor.

Comments

One response to “Amazon, Uçak Filosundan Sonra Bu Kez Havalimanı Peşinde”