American Airlines_Cuba_Flights

Yarım Yüzyıllık Aranın Ardından, ABD-Küba Uçuşları Yeniden Başlıyor

American Airlines_Cuba_FlightsFidel Castro’nun 1959 yılında iktidara gelmesinden sadece iki yıl sonra, ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Bu gelişmenin ardından tabii olarak, iki komşu ülke arasındaki sivil uçuşlar da askıya alınmıştı.

2014 yılında ABD – Küba ilişkileri yeniden kurulmuş ve taraflar, karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmışlardı.

Diplomatik ilişkilerde görünen bu yakınlaşma, havayolu sektörüne de yansıdı.

Amerikalı taşıyıcılar zaten bir süredir charter olarak tâbir edilen tarifesiz seferler yapmaktayken, dün yapılan bir açıklamayla, 54 yıllık uzun bir aranın ardından ABD ile Küba arasındaki tarifeli havayolu seferlerinin yeniden başlatılmasına karar verildiği duyuruldu.

İlk aşamada karşılıklı olarak günde 110 gibi, oldukça fazla sayılabilecek seferin gerçekleştirilmesine izin çıktı.

Bu seferlerin 20 tanesi Küba’nın başkenti Havana’ya yapılacak. Ülkede bulunan diğer dokuz havalimanının her birisi için de günlük 10 uçuş ayrılacak.

Tarifeli seferler, iki ülke arasında imzalanması planlanan havacılık anlaşmasının devreye girmesinin ardından başlayacak.

Amerikalı taşıyıcıların açmak istedikleri Küba hatlarıyla ilgili başvuruları toplandıktan sonra, 60-90 günlük bir süre içerisinde değerlendirilerek ilgili izinler hakkında karar verilecek.

jetblue-tailfins-blueberriesBu yüzden, bu tarihî gelişmenin ilk meyvelerini en erken, 2016 yılının ilk çeyreğinin sonuna doğru vermesi bekleniyor.

Küba tarafında, ABD topraklarına iniş yapabilme standartlarını taşıyan uçak bulunmadığından, söz konusu seferler şimdilik sadece Amerikalı havayolu şirketlerince icra edilecek.

Bununla birlikte, iki ülkenin havayolu şirketleri codeshare anlaşması yapabilecek ve birbirlerine uçak kiralayabilecek.

2011 yılından beri Küba’ya charter seferleri düzenlemekte olan JetBlue, tarifeli seferler için başvuru yapmayı planladığını açıkladı.

American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines da, Küba uçuşları için sıraya giren diğer taşıyıcılar.

Önümüzdeki yıllarda, gerek akraba ziyaretleri ve gerekse tatil amaçlı seyahatler sebebiyle, ABD ile Küba arasında ciddi bir havayolu pazarının oluşacağı tahmin ediliyor.


Posted

in

Comments

2 responses to “Yarım Yüzyıllık Aranın Ardından, ABD-Küba Uçuşları Yeniden Başlıyor”