Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Johannesburg O. R. Tambo Havalimanı

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015Johannesburg O. R. Tambo Havalimanı, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en önemli hava ulaşım noktası kimliğini taşımaktadır.

IATA kodu JNBICAO kodu FAOR olan meydan, sadece Güney Afrika’nın değil, aynı zamanda Kahire’nin hemen önünde, tüm Afrika kıtasının da bir numaralı havalimanıdır.

Geçmiş yıllarda THY uçakları ile Cape Town’a yaptığımız yoculuklarda bir çok kez duraklama yaptığımız Johannesburg Havalimanı’nı bu kez, Durban’da düzenlenen World Routes 2015 konferansına katılmak için yaptığımız seyahatte bir aktarma noktası olarak kullandık.

South African Airways (SAA) tarafından hub olarak kullanılan liman, yerli ve yabancı bir çok havayolu firmasının uğrak yeri durumunda.

Zaten İstanbul – Johannesburg arasını THY ile uçtuktan sonra, Durban’a olan 45 dakikalık uçuşumuzu South African Airways ile gerçekleştirdik.

SAA’in yanı sıra, yine tamamı bu şirkete ait olan Mango Airlines adlı düşük maliyetli taşıyıcı da, Johannesburg’u hub olarak kullanıyor.

Johannesburg Havalimanı adını, African National Congress eski başkanlarından Oliver Tambo‘dan alıyor. Bu isim 27 Ekim 2006 tarihinden bu yana kullanımda.

Terminalin kolayca ulaşılan bir noktasında, apron ve pist manzarası olan güzel bir gözlem salonu var. İki uçuş arasındaki vaktimizin küçük bir kısmını burada geçirdik.

Hem fotoğraf çektik, hem de Havayolu 101’in Periscope hesabından ilk kez bir havalimanından canlı yayın gerçekleştirdik.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Johannesburg Havalimanı’nın tasarımında bazı noktalar özellikle dikkat çekiyor.

Mesela; check-in bölgesi ada şeklindeki yapılanma yerine, düz bir hattan oluşuyor. Öyle ki, yan yana dizilen bankoların sayısı 50’yi geçiyor.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Pasaport ve güvenlik kontrolüne giden koridorlar, bu bankoların hemen arkasında bulunuyor.

Bizi İstanbul’a götürecek olan uçağımız açık park pozisyonuna yanaştığından, apron seviyesinde bulunan ve sektörde “bus gate” (otobüs kapısı) olarak adlandırılan kata indik.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Terminalin asıl gidiş katı ile burası arasındaki bağlantı, bir hayli dik ve uzun merdivenlerle yapılmış.

Johannesburg Havalimanı’na gelip şehre girecek olan yolcuların geçtiği varış salonundan da bahsetmek gerekir.

Terminalin bu bölümünün üstü, tavana kadar açık tutularak son derece ferah bir ortam elde edilmiş. Yolcu karşılamaya gelenler de, yine bu salonda bekliyor.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Deniz seviyesinden 1.700 metre gibi bir hayli yüksekte bulunan meydanın coğrafî koordinatları, 26°08′21″S 028°14′46″E şeklinde.

Birbirlerine paralel iki pistin bulunduğu meydanda yılda yaklaşık 200 bin uçak hareketi (iniş-kalkış) gerçekleşiyor. Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla, terminale yakın olan pist kalkış için kullanılırken, uzak taraftaki pist ise inişler için ayrılmış.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

 

Johannesburg Havalimanı’nın misafir ettiği yolcu sayısına bakıldığında, son yıllarda genel bir durağanlık olduğu söylenebilir.

Yıllık yolcu sayısı 18-19 milyon arasında salınıyor.

2013 verilerine göre arz edilen koltuk kapasitesi açısından bakıldığında, Johannesburg Havalimanı’nın en yoğun bağlantısının, tek yönde haftalık 47.000 koltuk sayısıyla Cape Town Havalimanı ile olduğu görülmekte.

Cape Town’ı, haftalık 30.000 koltukla Durban ve 10.000 koltukla Londra Heathrow havalimanları takip ediyor.

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015

Johannesburg_JNB_havalimani_airport_Sep 2015


Posted

in