peach_airlines_hostes

Kabin Memurlarının 10 Sırrı

En fazla gıpta edilen ve aynı oranda da merak edilen mesleklerin başında, kabin memurluğu veya bir başka deyişle hosteslik geliyor.

Kabin memurluğu ilk bakışta kolay gibi görünse de, son derece zor şartları olan ve bir hayli disiplinli bir biçimde çalışmayı gerektiren bir meslek kolu.

Kendisi de yıllarca kabin memurluğu yapmış olan Heather Poole, mesleğinin en az bilinen noktalarını ele aldı.

peach_airlines_hostes

İşte Heather Poole’un dilinden, kabin memurlarının 10 sırrı:

1- Uçağın Kapısı Açıksa, Uçuş Ücretimiz Henüz Hesaplanmaya Başlamamıştır

Kabin memurlarının uçuş ücretleri, kapı kapandıktan sonra geçen süreye göre hesaplanır. Bu yüzden de, en az yolcular kadar onlar da, uçağın bir an önce kalkmasını isterler.

Öte yanda; kabin memurları havalimanına varıp, ekip odasında check-in yaptırdıkları andan itibaren mesaileri başlar ve uçuş ücreti kadar olmasa da, saat başına küçük bir ücret ay sonunda hesaplarına yatırılmak üzere hesaplanır.

2- Bu İşe Kabul Edilmek Çok Zordur

Kabin memurluğu işine kabul edilmek son derece zordur.

2010 yılında Delta Air Lines tarafından açılan 1.000 kişilik pozisyon için, 100.000 civarında başvuru gelmişti.

Harvard Üniversitesi’ne girişteki oran dahi bu kadar düşük değil.

Kabin memurluğuna başvuranların arasında hukuk ve tıp mezunları dahi vardır. Ama çok iyi bir üniversiteden mezun olmaktan çok, bazı ilave özellikler ile bu işi alabilirsiniz. Örneğin ikinci bir yabancı dil biliyor olmak, büyük avantaj sağlar.

3- Bu İş İçin Çok Uzun veya Çok Kısa Olabiliriz

Pan Am’ın son derece popüler olduğu 1960’lı yıllarda, kabin memurlarına ilişkin son derece sıkı kurallar bulunuyordu.

Hosteslerin boyu 1,57 m’den kısa olamıyordu. Ve kiloları en fazla 60 kg olabiliyordu. Ayrıca en geç 32 yaşında emekli olmaları gerekiyordu.

Buna ilave olarak, hosteslerin evlenmesine ve çocuk sahibi olmasına da izin yoktu.

Uzun mücadelelerden sonra önce 1970’li yıllarda emeklilik yaşı sınırlaması kaldırıldı. 1980’li yıllarda ise evlenme yasağı sona erdi. 1990’lı yıllarda da kilo konusundaki uygulama gevşetildi.

Günümüzde bir kabin memuru jump seat‘e oturup kemerini bağlayabiliyorsa ve acil çıkış kapısından geçebiliyorsa, uçuşta görev almasına herhangi bir engel bulunmuyor.

Havayolu şirketleri arasında ufak tefek farklılıklar olsa da, boy sınırlamaları ise genel olarak 1,60 m ile 1,85 m arasında bulunuyor.

4- Garip Sebepler Yüzünden İşimizden Olabiliriz

İşe yeni giren kabin memurları, ilk altı ay boyunca sıkı bir deneme sürecinden geçer.

Üniformasının bir parçası olan kazağı beline bağladığı için, henüz hak etmediği halde pass yolcu şeklinde seyahat etmeye çalıştığı için veya hasta olduğunu belirtip işe gelmeyip, yolcu olarak uçtuğu için işinden olan kabin memurları vardır.

5- Diet Cola Bizim Düşmanımızdır

İçecek ikramında en uzun süreyi, diet cola alır. O kadar ki; bir diet cola doldurana kadar, farklı içeceklerden üç tanesini servis etmek mümkündür. Bu açıdan bakıldığında, diet cola, ikram servisini yavaşlatan bir unsurdur.

6- Uçağa Ölmüş Birisini Bindirmeye Çalışırsanız; Fark Ederiz

Kulağa çok garip geliyor ama, geçmiş yıllarda, nakliye masraflarından kaçınmak için uçağa ölmüş kocasıyla veya babasıyla binmeye çalışan yolcular olmuştu.

Böyle bir şey yapmaya yeltenmeyin zira kabin memurları bir yolcunun yüzüne bakarak gerçeği kolayca fark edebilir.

7- “Mile High Club” Denemesine Kalkışırsanız; Yine Fark Ederiz

Yetişkinlerin uçak tuvaletlerinde yaramazlık yapması, kabin memurları tarafından kolayca fark edilen bir başka durumdur. 🙂

Böyle bir şey bazı ülkelerde yasak, bazı ülkelerde serbest olabilir. Serbest dahi olsa, yakalandığınızda hostes sizi tuvaletten çıkarak yerinize oturmak konusunda ikaz ediyorsa mutlaka sözünü dinleyin. Aksi takdirde uçak yere indiğinde başınız yasal açıdan derde girebilir.

8- İnsan Kaçakçılığına Karşı Son Derece Kritik Bir Rol Oynarız

Uçaktaki davranışları garip olan yolcular, kabin memurlarının dikkatini çeker.

Küçücük bir bebekle, anne yanında olmadan seyahat eden bir adam, şüpheye yol açar. Böyle durumlarda kabin memurları bu gibi yolcuları polise bildirebilir.

9- Kıdem, Daha Kısa Etek Anlamına Gelir

Kabin memurlarının kıdem derecesi arttıkça, bazı yazılı olmayan kurallar devreye girer. Uçulacak hatlar, kalınan otellerdeki odaların seçimi gibi.

İlginçtir, kıdemli kadın kabin memurlarının etek boylarını yeni kabin memurlarına nispeten biraz daha kısaltmasına da göz yumulur.

10- Şiddetli Türbülansı Hiç Yaşamadınız

ABD’de her gün iki milyondan fazla kişi uçakla seyahat ediyor.

1980 yılında bu yana türbülans sebebiyle hayatını kaybeden yolcu sayısı sadece üç.

Ve bunlardan iki tanesi emniyet kemerini bağlamamıştı.

Aynı dönemde türbülans sebebiyle kaydedilen 300 civarında ağır yaralanma vakası bulunuyor. Ve bunlarn üçte ikisi, kabin memuru.

Bu ne demek oluyor?

Emniyet kemeriniz bağlı olduğu sürece, bir yolcu olarak türbülans sonucunda yaralanmanız son derece düşük bir ihtimal. Asıl risk, kabin memurlarının üzerinde.


Posted

in

,