Ucak_uyku_yolcu

Uçakta Uykunuzu Kaçıracak 10 Şey

Özellikle uzun uçak yolculuklarında, kısa süreli de olsa konforlu bir şekilde uyuyabilmek, zinde kalabilmenin en temel yoludur.

Ancak uçak gibi, insanoğlunun normal yaşam şartlarından çok farklı bir ortamda (düşük basınç, kuru hava gibi) uyumak pek de kolay değildir.

Bu yüzden, uykunuzu kaçırabilecek veya uykuya dalmanızı engelleyecek şeylerden uzak durmanız gerekir.

Ucak_uyku_yolcu

İşte uçak seyahati sırasında iyi bir uyku çekmek için dikkat etmeniz gereken 10 husus:

1- Rahatınızı bozacak şeyler

Konforunuzu artırmaya yönelik her konuda tedbirli olun. Giysileriniz, yanınızda taşıyacağını çanta, havayolu şirketi tarafından sağlanmıyorsa ince bir battaniye, boyun destekli yastık gibi unsurlar.

2- Herhangi bir türden ekrana bakmak

Akıllı telefon, tablet, diz üstü bilgisayar, IFE…her türlü ekran, mavi bir ışık yayar. Bu ışık, insan beyninin melatonin salgılama rutinini bozarak, uykuya dalmanızı engeller. Bu ekranlara bakmak yerine bir kitap okumanız, uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır.

3- Alkollü içecek tüketmek

Sanılanın aksine, alkollü içecekler, uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler. Vücutta su kaybına, uyku sırasındaki REM döngülerinin azalmasına ve tuvalete gitme ihtiyacına ve jet-lag etkisinin artmasına sebep olur. Neticede uyku kaliteniz ciddi oranda düşer.

4- Kahve içmek

Kahve seven bir kişiyseniz, uçağın mutfağından kabine yayılan kahve kokusu dayanılmaz olabilir. Ancak kahve, uykuya dalmanızı güçleştirecektir. Ayrıca alkoldeki gibi, vücudunuzun su kaybetmesine de yol açar. Kahvenin yanı sıra, kafein oranı yüksek olabilecek kolalı içecekler ve çikolatadan da uzak durun.

5- Yanlış koltuk seçimi

Özellikle yalnız seyahat ediyorsanız ve uyumak istiyorsanız, üçlü veya dörtlü koltukların ortalarında oturmaktan kaçının. Koridor tarafında oturmak da iyi bir seçim olmayacaktır. Yanınızdaki yolcular tuvalete gitmek veya uçak içerisinde dolanmak için sizi rahatsız edebilir. Ayrıca koridordan geçen diğer yolcular veya kabin memurları da size çarparak, uykunuzdan uyandırabilir.

6- Uçağa hazırlıksız binmek

Uçağa binmeden hemen önce tuvalet ihtiyacınızı giderin. Ayrıca havalimanına zamanında gelerek, güvenlik kontrolü ve check-in gibi noktalarda strese girmeyin; rahat olun.

Yanınızda, kulaklığınızla dinleyebileceğiniz yumuşak tonda müzik parçaları bulundurun. Basit gibi görünen bu tedbirler, uçakta daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

7- Faydalı eşyalar

Uçak yolculuğunu daha konforlu hale getirebilecek eşyayı yanınızda bulundurun. Şişirilebilir boyun yastığı, koltuk oturma yastığı, nemlendirici gibi.

8- Gündüz uçuşu

Uzun menzilli uçuşlarınızın mümkünse gündüz saatlerinde olmamasına dikkat edin. Her günkü uyku saatinizle uyumlu uçuşlar, uykuya kolayca dalmanızı sağlayacaktır.

9- Economy Class

Mâlî açıdan çok zor bir şey ama, imkânınız varsa mutlaka Business Class’ta seyahat edin. Tamamen yatabilen konforlu koltuklar ve sessiz bir kabin ortamı, rahat bir uyku için büyük nimet.

10- Koltuk arkadaşınızla konuşmak

Yanınızda oturan diğer yolcular ile kibar ama mesafeli bir ilişki kurun. Yerinize oturduğunuzda kulaklıklarınızı ve/veya uyku gözlüklerinizi takın.

Aksi takdirde, daha ilk oturuşta uzun uzun sohbet ederseniz, konuşkan bir yol arkadaşına denk geldiğinizde, uyku uyumanız pek mümkün olmayabilir.


Posted

in