TAP_Airbus A321-200_cs-tje_London_heathrow

TAP Özelleştiriliyor; Adaylar Belli Oldu

TAP_Airbus A321-200_cs-tje_London_heathrowPortekiz’in millî havayolu şirketi Transportes Aéreos Portugueses, ya da daha bilinen adıyla TAP son anda bir aksilik olmazsa, özelleştiriliyor.

Yetmiş senelik bir geçmişe sahip olan TAP, şu an için devlet mülkiyetinde bulunuyor. Özelleştirme çerçevesinde devlet, TAP’ın %61 oranındaki hissesini, özel yatırımcılara satacak.

Şirketin geri kalan %34 oranındaki hissesi ise şimdilik devletin elinde kalmaya devam edecek. Ancak özelleştirme sürecinin başarıyla tamamlanması durumunda, geri kalan devlet hisselerinin de iki sene içerisinde satılabileceği belirtiliyor.

Son kalan %5’lik pay ise TAP’ın çalışanlarına ayrılacak.

TAP İçin İki Aday Var

77 uçaklık filosuyla, 88 farklı noktaya haftada 2.500 civarında sefer düzenlemekte olan TAP’ın özelleştirilmesi için üç teklif geldi.

David Neeleman_AzulHükûmet bu tekliflerden bir tanesini eleyerek finale iki konsorsiyumu bıraktı.

Bunlardan ilki, havayolu sektörünün ünlü girişimcilerinden David Neeleman ile Portekizli otobüs firması sahibi Humberto Pedrosa tarafından kurulan “Gateway” adlı şirket.

İkincisi ise Brezilya-Kolombiya kökenli yatırımcı German Efromovich’in sahibi olduğu “SAGEF” adlı firma.

Havayolu sektörünü takip edenler, David Neeleman ismini hemen hatırlayacaktır.

Daha önce ABD’de Morris Air ve jetBlue şirketlerini kurup geliştiren Neeleman, 2008 yılında jetBlue’dan tamamen ayrılarak, doğum yeri olan Brezilya’ya dönmüş ve Azul adlı havayolu şirketini kurmuştu.

German Efromovich de havayolu sektörünün içerisinden bir isim.

Yaklaşık 17 senedir sektörde bulunan Efromovich, LATAM’ın ardından Güney Amerika’nın ikinci büyük havayolu şirketi konumundaki Avianca‘nın sahibi.

German Efromovich aynı zamanda, TAP’ın 2012 yılında başarısızlıkla sonuçlanan özelleştirme sürecinde teklif veren tek yatırımcıydı.

Söz konusu teklif, finansal gerekçelerle reddedilmişti.

Özelleştirme Süreci Gelecek Ay Sonuçlanacak

2014 yılında özelleştirme süreci başladığında, TAP için teklif verebilecek muhtemel adaylar arasında Lufthansa ve Etihad Airways’in de adı geçmişti.

Lufthansa’nın içerisinde bulunduğu konsolidasyon çalışmalarında TAP gibi bir şirketi bünyesine katmasının pek de makul bulmuyorduk.

Ancak Brezilya’da 12 farklı noktaya sefer düzenlemekte olan TAP için, Etihad Airways’in bir girişimde bulunabileceğini düşünüyorduk.

Fakat bu gerçekleşmedi ve Avrupa ile Brezilya arasındaki havayolu pazarının en güçlü oyuncusu konumundaki TAP’a sadece Brezilya kökenli yatırımcılardan teklif geldi.

Aslında Portekiz hükûmetinin, şirketin satışından çok fazla bir gelir beklentisi yok. Asıl hedef, şirketin 1 milyar Euro’yu aşan borçlarının devredilmesi ve şu anki duruma nispeten TAP’ın daha verimli bir biçimde işletilmesi.

Neticede, Portekiz’in millî havayolu şirketi TAP’ın özelleştirme sürecinin, önümüzdeki Haziran ayının sonuna kadar sonuçlandırılması planlanıyor.